„Dream Space“ отвори врати в България – безплатен STEAM учебен център, достъпен за всички учители и ученици

© Mariana Popova – www.kolevphoto.com

Майкрософт България, в сътрудничество с Телелинк Бизнес Сървисис отвориха учебния център „Dream Space“, който предоставя STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика) обучения и ще бъде достъп за всички български учители и ученици напълно безплатно

Майкрософт България, в сътрудничество с Телелинк Бизнес Сървисис, отвориха „Dream Space“ – STEAM учебен център, който предлага на всички учители и ученици завладяващи и базирани на научни изследвания изживявания напълно безплатно. Целта на проекта е да достигне до 10 000 ученици и 600 учители за първия учебен сезон. Като допълнение към това Майкрософт планира да инвестира 1 милион лева в рамките на следващите 5 години, за да обнови STEAM лабораториите и материалната база на „Dream Space“, за да отговори на нуждите на учителите и учениците от ресурси и добри практики.

„Dream Space“ предлага обучения за ученици, учители и общности, с цел подобрение на техните STEAM умения, изчислително мислене, и важни социално-емоционални умения като емпатия, креативност, етично вземане на решения и сътрудничество. „Dream Space“ дава възможност на всеки да види силата на дигиталните технологии и STEAM уменията по един нов и вълнуващ начин, както и решаващата роля, която тези области имат сега и в бъдеще. Обученията в центъра ще бъдат напълно безплатни, като учителите ще трябва да се регистрират предварително в системата, за да запазят място за тях и техните ученици.

„В нашата страна има повече от 565 000 ученици от над 2000 начални и средни училища, които изучават природни науки, технологии, инженерство, изкуство и математика чрез STEAM обучения, и развиват и надграждат своите STEAM умения. Нашите деца са създателите на нашето бъдеще, така че наша е отговорността да ги научим как да развият своите умения и компетентности, да изградят уменията, необходими за професиите на бъдещето“, коментира д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. „Dream Space“ издига учебния процес на следващо ниво, като предлага практически задачи, като кодиране, а също и най-новите технологии като инструменти за тяхното решаване.

Креативният дизайн на учебната програма притежава силата да разпалва любопитството и въображението, както и да поражда въпроси за всеобщата взаимосвързаност на нещата. „За нас в Телелинк Бизнес Сървисис именно децата са най-важни, когато става дума за нашето бъдеще, затова сме ангажирани с тяхното обучение и растеж, чрез иновативно образование. Щастливи сме да си сътрудничим с Майкрософт България, за да осигурим равни възможности за всички и ще подкрепим образователната система в страната“, сподели Иво Русев, главен търговски директор в Telelink Business Services.

Концепцията на образователното пътешествие в „Dream Space“ се базира на изследвания, в комбинация с глобалния опит на Майкрософт в областта на технологиите. „Dream Space“ демонстрира ангажираността на Майкрософт към българското общество, част от което сме повече от 20 години. Това е поредната стъпка напред – STEAM учебен център, където всеки учител и ученик може да изживее науката и технологиите по един уникален начин. Съществената част от това образователно пътешествие ще бъдат иновативните, завладяващи и забавни технологии като: виртуална реалност, Sphero Edu роботи и Minecraft: Education Edition“, сподели Албена Спасова, директор на програма „Образование“ към Microsoft, ЦИЕ Multi-Country.

На официалното откриване на „Dream Space“ присъстваха и Борис Герасимов, директор на дирекция ИКТ, Хана Каменетски, старши търговски аташе на Американското посолство в България, Мишел Симънс, генерален мениджър на Microsoft Multi-Country, и Калин Димчев, изпълнителен директор на „Майкрософт България“. Силна подкрепа по отношение откриването на учебния център, който ще надгради STEAM уменията на българските ученици, изрази и еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта – Мария Габриел.

Дейностите в „Dream Space“ ще включват семинари, екскурзии и обучения на учители, предоставяйки им национална акредитация, както и Dream Space TV (забавни видеоклипове, включващи различни интервюта и демонстрации).

Идеята за проекта се заражда от убеждението на Майкрософт, че именно учениците са тези, които създават бъдещето и са от фундаментално значение за икономическия растеж на всяка страна. Ето защо е изключително важно учениците да бъдат подкрепени с всички съвременни инструменти, необходими ресурси и възможности за учене, които да им помогнат да развият нужните умения и компетентности, както и да се подготвят за бъдещето, което сами ще създават. За да разберете повече за учебния център, както и да запазите място за посещение в „Dream Space“, посетете https://www.microsoft.com/bg-bg/dreamspace-in-bulgaria.

Свързани публикации