Дългото време за чакане, липсата на мултидисциплинарен подход и ограниченият достъп до нови лекарства са основните фактори, които карат българите да търсят лечение в чужбина.

  • Българските пациенти с онкологични заболявания търсят лечение в западни болници заради опростените процедури по записване, комплексните грижи и най-съвременните технологии.
  • Това са изводите от проучване за нарастващите предпочитания към лечение в Западна Европа, проведено от австрийската болница Wiener Privatklinik сред медицински партньори
  • 83% от българските пациенти, потърсили лечение в болницата през тази година, страдат от онкологични заболявания.

Българските пациенти с онкологични заболявания търсят лечение отвъд граница, поради дългото време за чакане, фрагментираните грижи и ограничения достъп до най-съвременни методи на лечение в рамките на местната здравна система, сочи проучване за нарастващите предпочитания към лечение в Западна Европа, проведено от австрийската Wiener Privatklinik сред медицинските партньори. През тази година 83% от българските пациенти, потърсили лечение в болницата, страдат от онкологични заболявания. В проучването се подчертава също, че пиковият интерес на българските пациенти към лечение в западни болници се дължи на бързото записване за прием и диагностика, мултидисциплинарния и персонализиран подход към лечението и съвременните технологии и методи на лечение.

Основни предизвикателства в българското здравеопазване, стимулиращи медицинския туризъм в чужбина

Няколко основни предизвикателства в българската здравна система са причина за отлива на пациенти:

  • Дълго време за чакане: Българските пациенти често се сблъскват с продължителни периоди на изчакване за посещения при специалист и необходими процедури. Това забавяне може да бъде пагубно, особено в случаите, когато ранната диагностика и намеса са от решаващо значение за успешния изход от лечението.
  • Фрагментирани грижи: Българските пациенти често се сблъскват с липсата на съгласувани планове за лечение. Евгения Адарска, здравен консултант и председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), посочва, че пациентите често трябва сами да организират лечението си и да пътуват между различни лечебни заведения за операция, химиотерапия и лъчетерапия. „Съществува значителна липса на координация и съпричастност в рамките на системата“, отбелязва тя.
  • Ограничен достъп до най-съвременни методи на лечение: България изостава в осигуряването на достъп до най-новите медикаменти. Например в България са налични 54%[1] от онкологичните лекарства, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), в сравнение с 85 % в Австрия, което подчертава значителната разлика в достъпа до основни лечения на рака.

Томас Петер Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik, споделя: „Ние се стремим да предоставяме на нашите пациенти, включително и на тези от България, възможно най-добрите грижи чрез опита на множество специалисти и персонализирани планове за лечение. Чрез рационализиране на процеса на диагностика и лечение и използване на най-съвременни методи на лечение ние гарантираме най-високите стандарти на обслужване.

Както отбелязва Звезделина Лютфи, мениджър в Здравния информационен център Medical Karaci: „Много български болници, особено в по-малките градове, не разполагат с модерно оборудване за диагностика и лечение, което води до забавяне и пропуски в грижите, най-вече за пациенти с онкологични, неврологични и редки заболявания.“

Петя Васева, управител на Медицинска агенция Адапта Консулт ЕООД, добавя: „Пациентите често търсят лечение в чужбина, за да получат второ мнение и достъп до специалисти и иновативни терапии, които не са налични на местно ниво, което подчертава недостатъците в цялостната грижа, особено за тези, които са засегнати от сложни медицински проблеми.

Западните болници, подобно на австрийската Wiener Privatklinik, предлагат на българските пациенти значителни предимства пред местната здравна система:

  • Бързо записване за прием и поставяне на диагноза: Болниците в Западна Европа предлагат опростен процес за записване за прием, често в рамките на дни или седмици, в сравнение с месеците чакане в България. След като бъдат приети, пациентите се подлагат на бърза и задълбочена диагностика, която е от съществено значение за навременното и ефективно лечение.
  • Мултидисциплинарен подход и персонализирани грижи: Болниците се отличават с това, че предлагат мултидисциплинарен подход към грижите, като екипи от специалисти си сътрудничат за създаването на съгласувани и всеобхватни планове за лечение. Този подход гарантира, че пациентите получават координирани грижи от поставянето на диагнозата до лечението и проследяването, което значително подобрява резултатите.
  • Модерни лечения и технологии: Австрийските здравни заведения са в челните редици на медицинските иновации и предлагат достъп до най-новите методи на лечение и технологии. Това включва съвременни терапии, които все още не са налични в България, което дава надежда на пациентите със състояния, които са трудни за лечение на местно ниво.

Томас Петер Ебм също добавя: „Зорница Стоянова, първият български пациент, лекуван от проф. д-р Кристоф Цилински във Wiener Privatklinik, е доказателство за ползите от лечението в чужбина. Диагностицирана с лимфом на Ходжкин, лечението ѝ тук включва достъп до терапии, които значително подобряват качеството ѝ на живот“.

Както потвърждава самата Зорница: „Винаги, когато някой се е обръщал към мен за това, какво съм направила, първото нещо, което съм препоръчвала, е контакт с проф. Цилински. Винаги съм давала координатите на болницата, защото вярвам, че начинът, по който се лекуват онкоболните, е коренно различен от това, което се случва тук.“

Около 45% от пациентите на болницата са чужденци, предимно от Централна и Източна Европа, включително България. В отговор на този нарастващ брой Wiener Privatklinik инвестира 70 млн. евро в разширяване на капацитета си и интегриране на изкуствен интелект в протоколите си за лечение на рак.

Тази инвестиция не само ще увеличи способността на болницата да приема повече пациенти, но и ще повиши точността на диагностиката и ще даде възможност за по-персонализирани и ефективни планове за лечение, особено в онкологията. Разширяването ще затвърди още повече позицията на Австрия като ключова дестинация за модерни грижи, особено за българските пациенти, които търсят мултидисциплинарен подход.


[1]  https://www.statista.com/statistics/1248696/rate-of-oncology-medicine-availability-europe-by-country/

Свързани публикации

Николай Андреев: Сделката за „Булсатком” е крачка в посоката, в която се развива целият европейски телекомуникационен сектор

„Консолидацията на пазара е нещо, за което много европейски оператори призовават от дълго време“, подчерта той Сделката за…