Екопак и Загорка насърчават зеленото мислене с наръчник за всеки ден

Компаниите обединяват усилия в издание със съвети за потребителите по случай Деня на Земята

ЕКОПАК България и ЗАГОРКА, част от корпорация Heineken, обединиха усилия за създаването на „Зелен наръчник за всеки ден“ в чест на Деня на Земята – 22 април. Изданието предлага предизвикателства за потребителите в тяхното ежедневие и е подходящо за всички, които имат желание да допринесат към опазването на планетата.

Изцяло онлайн, наръчникът предлага съвети за потребителите, засягайки не само чистотата на природата, а и елементи като здраве, взаимопомощ и отговорност към останалите. Създадено да бъде огледало на всекидневните малки победи на човек в заобикалящия го свят, изданието цели да мотивира всяка личност да отправи своето #зеленообещание, както и да следи неговото изпълнение и прогрес.

„Вярваме, че всяко едно решение може да допринесе за по-добър свят, в който всички ние да живеем. Знаем, че е важно да се грижим не само за природата, но да бъдем отговорни към себе си и обществото. Вече повече от 7 години, ние в ЗАГОРКА, оставяме своя положителен отпечатък с платформата ни за устойчиво развитие – „Създаваме по-добър свят“. Затова днес, повече от всякога, знаем колко е важно да полагаме усилия заедно. Надяваме се Зеленият наръчник да се превърне в истински пътеводител към по-доброто бъдеще на всички нас, защото само заедно ще успеем да го създадем“, сподели Катерина Кирова-Миланова, Мениджър Корпоративни комуникации и устойчиво развитие“, ЗАГОРКА, част от корпорация Heineken .

„С това начинание се опитваме да покажем, че промяната започва от нас. Знаем, че няма по-добър символ за това от личния пример и тази година Денят на Земята е само прекрасен повод, с който да приканим всеки да даде своето зелено обещание – към себе си и природата. Всички познаваме силата на обещанията и колко могъщи могат да бъдат, щом се изпълняват всеки ден. Нямаме планета Б, да действаме с любов и отговорност към Природата сега.“, коментира Росица Попова, ЕКОПАК България.

Наръчникът събира няколко направления от живота на хората, в които малките стъпки всеки ден биха отчели големи промени в бъдеще – Рециклиране, Устойчиви ресурси, Отговорна консумация, Опазване на водния ресурс, Намаляване на въглеродни емисии, Безопасност и здраве и Подкрепа за местните общности. Съветите по отношение на устойчивите ресурси, например, засягат рециклирането и разделното събиране на отпадъци като голяма и важна стъпка. Същевременно обръщат внимание на отговорната консумация като още един инструмент в цикъла за стремеж към нулев отпадък. Всички съвети по своята същност са много и малки предизвикателства, които подпомагат зеленото мислене, като добавят нови идеи за промени и измерване на успехите от ежедневните усилия на хората, които ги прилагат.

За ЗАГОРКА АД

Пивоварна Загорка навлиза във втория век от своите операции в Стара Загора. Още от откриването на „Бирарията”  през 1902 г. от  д-р Кожухаров, пивоварната се превръща в символ на града, а Загорка е любимата бира на поколения българи. През 1994 г. „Загорка” АД се присъединява към глобалното семейство на HEINEKEN. От тогава до днес, в продължение на повече от 20 години, над 133 милиона Евро са инвестирани в „Загорка” АД за  модернизация на процесите и увеличаване на производствения капацитет. Днес пивоварната в Стара Загора е една от най-модерните в региона на Централна и Източна Европа.

Като част от семейството на HEINEKEN и водещ български производител на бира, „Загорка“ АД се ангажира да развива своя бизнес устойчиво и отговорно.

Чрез платформата си за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят“ компанията насочва своите усилия в шест сфери, в които може да направи положителна промяна: намаляване на въглеродните емисии, опазване на водните ресурси, локални ресурси, отговорна консумация, израстване с местните общности, безопасност и здраве.

През 2013 г. МОСВ отличава „Загорка” АД с наградата „Зелена България” за бизнес с цялостен принос за опазване на околната среда. От 2015 г., в три поредни години, ЗАГОРКА печели първите места в конкурс за „Най-зелена компания” в сектора на бързооборотни стоки и е най-зелената и отговорна компания в бирената индустрия, според консуматорите

Портфолиото на компанията предлага разнообразие от висококачествени продукти, които отговарят на вкуса на взискателния български потребител – Загорка, Heineken, Ариана, Amstel, Stolichno, Desperados, Starobrno, Affligem, Sol и сайдерите Крадецът на ябълки и Strongbow. Безалкохолните предложения за любителите на бира с 0.0% алкохол: Загорка 0.0%, Heineken 0.0% и Ариана Радлер 0.0% с вкусовете на лимон и малина.

За повече информация за компанията и нейните продукти: www.zagorkacompany.bg

За ЕКОПАК България АД

„ЕКОПАК България“ АД е акционерно дружество, учредено през 2004 г. от 18 водещи български и международни компании. Организацията е създадена съгласно Закона за управление на отпадъците, който въвежда принципа за „разширена отговорност на производителя“ и задължава всички производители или вносители на опаковани стоки на българския пазар да събират, рециклират и оползотворяват определен процент от общото количество отпадъци от опаковки, образувани след употребата на техните стоки.

ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ е организация, която не разпределя печалба, и управлява дейностите по разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки от името на нейните членове. Лицензионните възнаграждения, внасяни от членовете, покриват единствено разходите във връзка с организиране, администриране и отчитане на събирането, оползотворяването и рециклирането на отпадъците от опаковки, както и провеждане на информационни и образователни кампании за изграждане на отговорно отношение към разделното събиране и рециклиране. За повече информация на www.ecopack.bg

Свързани публикации