Foodmark и Vavakada стартират съвместна еко инициатива, ще събират и рециклират използвани опаковки от храна

Млади предприемачи от Силистра започнаха нова екологична инициатива за рециклиране на пластмасови опаковки, в които се доставя храна за вкъщи. За това те разказаха във вторник пред журналисти в Националния пресклуб на БТА в крайдунавския град.

В пресконференцията взеха участие Георги Марков, управител на платформата за доставка на храна – “FOODMARK” и основателите на рециклиращото дружество “Vavakada”Владислав и Даниела Костови.

Съвместната акция е първа по рода си не само за общността в Силистра, но и в цялата страна. Такава колаборация между рециклиращо предприятие и компания за доставка на храна не е организирана досега, обърна внимание Георги и отправи апел към другите големи и световни конгломерати, които оперират на територията на България да последват примера им, за да бъде природата по-чиста.

Става дума за изземване обратно на вече използвани пластмасови опаковки от клиентите на Foodmark (за отбелязване – задължително измити!), които ще бъдат предавани на куриерите им при получаване на нова доставка (даваш използваните – вземаш новите). 

Предвидени са по 5 стотинки кешбек за всяка върната опаковка, които може да бъдат използвани, като отстъпка в цената при следваща поръчка на храна и други продукти в платформата.

По проучване на Foodmark всеки един обект, който предлага доставка в Силистра изпълнява между 10 и 20 поръчки дневно с малки изключения на някои обекти, които с години разработват тази услуга

Платформата работи с 15 от 20 обекта, които предлагат доставка, което означава, че месечно на територията на града се изпълняват около 8000 поръчки.

Всяка една поръчка направена през Foodmark включва в себе си средно около 4 броя пластмасови опаковки. 

На този етап Foodmark генерира около 1500 поръчки месечно, като е важно да се отбележи, че повечето обекти с които си партнира платформата имат собствени куриери.

От по-горните данни, може да се направи извод,  че през през Foodmark се използват около 6000 пластмасови опаковки месечно, което е доста плашеща цифра.

ЗА ИДЕЯТА:

Владислав Костов е част от разработчиците в платформата. На една от срещите с екипа дава идея за съвместната инициатива и предложение клиентите да получават подаръци изработени от рециклираната пластмаса.

“Отначало бях скептичен, защото той имаше изискване опаковките да бъдат измити, преди да бъдат върнати, за да могат да се рециклират, но неговата упоритост и вяра в това, че трябва да направим всичко възможно, като хора да запазим природата по-чиста ни докара до днес да сме заедно тук и да обявим тази кампания пред вас”, заяви Георги.

Целта на Vavakada е да ангажират възможно най-голям кръг не само от хора, но и от бизнеси, които да са отговорни в решаването на проблема със замърсяването. Във Foodmark идентифицират своя първи потенциален партньор, защото използват опаковки от един и същ вид пластмаса, а това ще ускори самия процес по сортиране и преработка.

Даниела и Владислав Костови през последните месеци станаха популярни с победата си в национално състезание за проекти, както и с производство на аксесоари от рециклирана пластмаса чрез 3D принтиране. Работата им обаче се разраства и в други посоки. 

“Vavakada” е инициатор за разполагане в града на 7 съоръжения (т. нар. шишеяди), предназначени за събиране на пластмасови бутилки. В момента Костови произвеждат различни аксесоари от пластмаса най-често с брандиране и с рекламна цел по поръчка на фирми. Готвят се обаче да закупят специална преса, за да оптимизират и поевтинят процеса на производство на плоскости от рециклирана пластмаса за създаване на различни предмети от бита. Те ще бъдат предназначени за архитекти и дизайнери, които да ги предвидят в своите проекти.

На зададен въпрос от журналист “Какви са бъдещите планове на платформата и как ще се се развива от тук нататък?”, Георги отговори следното:

В момента във Foodmark тече трансформация, като идеята е платформата да се преобразува в SaaS система или по-точно казано тя да започне да се предлага, като цялостно софтуерно решение за приемане, обработка и доставка на поръчки

Наши потенциални клиенти биха били обекти в цялата страна, които вече предлагат тази услуга. За съжаление повечето от тях в момента работят аналогово – ако обекта приема поръчки само по телефона, то някой от персонала записва желанията на клиента, неговия телефон и адрес на хвърчащ лист. Това е предпоставка за грешки, освен това в обектите няма никаква отчетност за реализираните обороти от доставка на дневна, месечна или годишна база. 

С нашето решение целия процес се дигитализира, като грешките се свеждат до минимум. Собственик, управител или мениджър може да следи в реално време от всяка една точка на света поръчките, куриерите, оборотите, продажбите, изминатите км със служебен автомобил и др.

Заедно с това цялата система, която в момента виждате и познавате, като Foodmark ще се предлага и като White lable система – преведено на български – ако Вие сте собственик на ресторант или какъвто и да е друг обект и искате да имате собствено присъствие в интернет, може да използвате всички разработени процеси от нас. Срещу скромна месечна такса ние ще Ви предоставим цялата наша сиситема, ще поставим Вашето лого, меню и снимки, а сайта ще се зарежда от избран от Вас домейн.

Не на последно място в момента сме в процес на анализ и подготовка за търсенето на инвеститори, които да ни помогнат да скалираме новата версия на платформата по-бързо и по-устойчиво. 

Целта ни никога не е била само Силистра. Използвахме тази локация, за да верифицираме всеки един процес и да го оптимизираме, защото проблемите са едни и същи навсякъде, без значение дали сме в Силистра или Велико Търново. Екипът ни е гъвкав. Всекидневно надграждаме цялата платформа и веднага щом излезе казус с наш партньор, ние можем да предложим доста бързо решение, така че да се възползват и всички останали. 

ЗА ПЛАТФОРМАТА: 

FOODMARK (ФУУДМАРК) е платформа за доставка за храна, която си партнира с различен тип обекти, като ресторанти и обекти за бързо хранене, супермаркети, цветарски и био магазини, аптеки, местни производители на мед, плодове, зеленчуци и др.


Официално стартира на 2 октомри 2020 година, като същинската работа по проекта започва година по-рано. До момента има изпълнени около 50 000 поръчки, над 6000 регистрирани потребители и реализиран общ оборот над 1 000 000 лева за 33 месеца от старта си. 

В разгара на Ковид пандемията екипът достига до над 15 души на средна възраст 26 години.

Зад целия проект стои огромен екип от едни от най-добрите разработчици, дизайнери, маркетинг специалисти и анализатори в България.

Foodmark има разработени приложения за всички Android, iOS и Huawei мобилни устройства. Може да бъде достъпена и от браузър на www.foodmark.bg

Платформата е създадена по идея на Георги Марков в следствие на осъзнатата липса на подобна услуга в град Силистра, малко след завръщането му от столицата. 

Той е на 32 години, по образование е инженер-магистър по телекомуникации с диплом от Технически университет – град Варна. Зад гърба си има няколко успешни бизнеса, един от тях е свързан с медии и реклама – издава единственото регионално вестникарско издание на територията на Област Силистра, заедно с онлайн информационния сайт “Портал Силистра”.

FOODMARK® e регистрирана търговска марка на ФУУДМАРК ЕООД под №163246/22.11.2021 г. за класове 9, 35, 39 и 43 пред Българско патентно ведомство.

Свързани публикации