Heineken N.V. обяви финансовите си резултати за цялата 2021 година

Heineken N.V. (EURONEXT: HEIA; OTCQX: HEINY) обяви финансовите си резултати за цялата 2021 година:

  • Общият обем бира бележи 4,6% органичен ръст.
  • Обемът на марката Heineken® бележи ръст 17,4% с голям превес над 2019.

Долф ван ден Бринк, главен изпълнителен директор и председател на Изпълнителния съвет на Heineken N.V:

„Отчитаме силни резултати в една предизвикателна и бързопроменяща се година, каквато беше 2021 г. Гордея се, че нашите колеги, клиенти и доставчици успяха да се адаптират към новите условия, не спряха да се подкрепят взаимно и постигнаха тези фантастични резултати. Радвам се и на добрите постижения на марката Heineken®, обновяването на нашите брандове, разширяването на продуктовото ни портфолио, ускоряването на дигиталната трансформация и от това, че затвърдихме нашия ангажимент да намалим отпечатъка си върху околната среда. Въпреки, че сме изправени пред глобално възстановяване, което продължава да бъде неясно и значителни инфлационни предизвикателства, ние сме окуражени от силното представяне на нашия бизнес по пътя ни напред.“

АКЦЕНТИ ЗА ЕВРОПА

  • Общият консолидиран обем бира нараства органично с 3,8%, като през четвъртото тримесечие се увеличи с 15,0% в сравнение с миналата година.
  • В Обединеното кралство общият обем нараства едноцифрено.
  • Във Франция общият обем расте едноцифрено и е воден от двуцифрен ръст на марките Desperados и Affligem, част от портфолиото от премиум бири.
  • В Италия обемът на бирата отчита ръст сред младите възрастни, като превъзхожда всички пазари извън сферата на търговията.
  • В Испания обемът на бирата се увеличава едноцифрено и надмина както пазара в различните канали за търговия, така и тези извън нея, и е воден от ръста на марките Heineken® и El Águila, част от портфолиото от премиум бири.
  • В Нидерландия обемът на бирата остава почти същия като миналата година, но бележи силно възстановяване през последното тримесечие.
Обем бира (в mhl или %)4Q214Q20Органичен ръст в %FY21FY20Органичен ръст в %
Heineken N.V.   За регион Европа61.1

17.1
56.2

14.8
6.2%

15.0%
231.2

77.5
221.6

74.8
4.6%

3.8%

НЕТНА ПЕЧАЛБА

Нетната печалба за цялата година се е увеличила органично с 12,2%, като общият консолидиран обем е нарастнал с 3,6%, а нетната печалба на хектолитър се е увеличила с 8,3%.

Резултатите показват напредък в представянето на бизнеса на глобално ниво, който следва новата устойчива EverGreen стратегия за растеж и създаване на дългосрочна стойност в глобален аспект.

ПРЕМИУМИЗАЦИЯ И РАЗГРЪЩАНЕ НА БИЗНЕСА НА HEINEKEN®

Обемът на премиум бирата нараства с 10,0% на голяма част от пазарите, надминавайки останалите от портфолиото и представлява повече от 60% от общия органичен растеж на обема на бирата през 2021 г. Марката Heineken® е водач сред премиум бирите и надминава значително общия пазар с ръст от 17,4% с голям превес над 2019. Ръстът е измерен на широка основа, като повече от 60 пазара бележат двуцифрен растеж през 2021 г.

HEINEKEN вярва, че глобалните спонсорства помагат на компанията да се докосне и стигне до потребителите. Въпреки пандемията от COVID-19 и ограниченията, които наложи, 2021 година остава най-голямата за компанията. Като официален спонсор на Шампионската лига на УЕФА и Евро 2020, които се проведоха през 2021 г., Heineken® покани всички фенове да се съберат и да бъдат съперници отново, като само Евро 2020 достигна повече от 5 милиарда гледания.

Формула 1 и Формула E бяха акценти от Гран При със своите обиколки в  родината на Heineken® за първи път от 1985 г. на пистата Zandvoort в Нидерландия. Брандът отпразнува Олимпийските игри през 2020 г. и се присъедини, за да аплодира всички атлети, докато се състезаваха в Токио. За да насърчи равенството между половете в спорта, Heineken® обяви няколко предстоящи спонсорства на женски спортове, включително женския футбол на УЕФА и серия Формула 1 W. Дългоочакваният филм за Бонд „Няма време за умиране“ беше излъчен на 30 септември 2021 г. с участието на Даниел Крейг и Heineken® стъклена бутилка – „Чакането си заслужаваше.“

УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ И ОТГОВОРНОСТ

През 2021 г. компанията стартира следващата фаза от своята стратегия за устойчиво развитие и отговорност под формата на 22 нови ангажимента като част от платформата „Създаваме по-добър свят“, фокусирайки се върху три области: да наблегне върху  действията в областта на климата, да ускори програмата си за социална устойчивост, както и да развие собствените си марки, за да бъде по-амбициозна в насърчаването на умерената консумация на алкохол.

През април 2021 г. HEINEKEN сподели своята цел да достигне нулеви въглеродни емисии по цялата си верига на стойност. През 2018 г. компанията успява да намали въглеродните си емисии в производството с 16%. Също така разработва план за действие в областта на климата, който обяснява действията, които е предприела, за да достигне нулеви въглеродни емисии.

HEINEKEN продължава да се фокусира и върху водосборните басейни, като използва ефективно водните ресурси, контролира отпадъчните води и водната сигурност. В съответствие с ангажимента, който си е поставила за 2030 г., компанията са стреми да намали потреблението на вода до 2,6 хектолитра на хектолитър (hl/hl) в райони с недостиг на воден ресурс и 2,9 hl/hl в световен мащаб. В 23 от нейните 31 обекта са започнали програми за опазване на водосборните басейни в такива райони, за да се оптимизира напълно използването на вода до 2030 г., а една трета от тези обекти вече са напълно оптимизирани.

Макар и процентът жени на висши ръководни постове в компанията да се е удвоил спрямо предишното десетилетие има още много, какво да се направи по отношение на разнообразието на половете. До края на 2021 г. 25% от висшите ръководни постове в HEINEKEN са били заети от жени, като компанията е поела ангажимент да увеличи този процент до поне 30% до 2025 г. и 40% до 2030 г.

По отношение на безалкохолните си напитки, HEINEKEN има амбицията да направи опцията за 0.0 алкохол достъпна за потребителите навсякъде, така че те винаги да имат избор. Към днешна дата Heineken® 0.0 се предлага на повече от 100 пазара и компанията ще продължи да използва силата си на водеща марка, за да насърчава умерената консумация на алкохол. Тя се ангажира да вложи 10% от своите медийни разходи за кампании относно умерената консумация на алкохол.

Свързани публикации