ИКЕА България подкрепи проект „Светулка“ за обновяване на отделението по педиатрия във Велико Търново

Официалното откриване на преобразеното детско отделение се състоя на 27-ми февруари

ИКЕА България подкрепи проект „Светулка“ на фондация „За доброто“ за обновяване на детското отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Компанията дари мебелно обзавеждане, декоративни елементи, осветителни тела и разнообразие от образователни играчки и творчески материали, за да осигури безопасна, функционална и предразполагаща лечебна среда. Официалното откриване на обновеното детско отделение се състоя на 27-ми февруари.

Целта на „Светулка“ е да промени средата на болнично лечение и отношението към нея, както и да мотивира всички страни в процеса да поставят в центъра детето и неговия най-добър интерес. При обновяването на педиатричното отделение във Велико Търново усилията бяха насочени към преобразяването на 13 болнични стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши, за да се създадат условия, подпомагащи процеса на лечение. Обновени са също и лекарските кабинети и манипулационните. По нов начин изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и „Ротари Клуб” – Велико Търново“, а ИКЕА България допринася със създаването на благоприятна среда за бързо възстановяване и атмосфера близка до тази на дома.

Същността на нашата дейност е да подобрим функционалността на работата в отделенията, битовите условия за пребиваване на децата и техните придружители и да създадем общи пространства за игра и социализация като чакални и детски кътове. Да създадем усещане за спокойна, цветна и предразполагаща среда, която подпомага оздравителния процес и намалява стреса и страха при децата. Дарението на ИКЕА внася именно цвят, функционалност и радост, за което сме безкрайно благодарни!”, споделя Полина Троянова, координатор на проект “Светулка”.

Ние в ИКЕА вярваме, че средата играе изключително важна роля за развитието и благополучието на децата, именно затова подкрепихме проект „Светулка“. Партньорството ни се зароди още преди да стъпим във Велико Търново с желанието да открием нов магазин, който вече е факт. Винаги сме се интересували и сме били чувствителни относно проблемите на общността, особено тези на децата, и бързо осъзнахме колко голяма роля играе проект „Светулка“ за тяхното благополучие. Като експерти в областта на обзавеждането добре осъзнаваме, че то трябва да осигурява безопасна и предразполагаща среда за най-малките, да подпомага развитието на социални и емоционални връзки чрез създаване на пространства за игра и взаимодействие, да стимулира сетивата, креативността и творчеството. Целта ни бе да създадем цялостна жизнерадостна среда, близка до тази на дома, която да направи престоят им в болницата минимално травматичен“, коментира Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България.

Това е поредният мащабен проект за обновяване на детски отделения, в който ИКЕА взима участие. През 2017 г. компанията подкрепи инициативата „Малки герои“ за преобразяване на детското отделение на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ в град София, а през 2019-2020 г. и обновяването на Детска специализирана белодробна болница „Царица Йоанна“ в град Трявна.

Свързани публикации

INSAIT обяви уникална за Източна Европа докторантска програма: 36 000 евро годишна стипендия в България с професори от Carnegie-Mellon, EPFL, ETH Zurich, MIT и Yale

Талантите на България вече не са изправени пред дилемата – да приемат високо платена работа в ИТ индустрията…