Хърватия потвърди безопасността на продуктите на Coca-Cola

Държавната инспекция на Хърватия обяви в четвъртък, че анализът на безалкохолните напитки Coca-Cola, консумирани от лица, които впоследствие са съобщили за здравословни проблеми, е показал, че те са безопасни, предаде „Ройтерс“.

По-рано тази седмица хърватските власти забраниха продажбата на някои напитки с марката Coca-Cola и на партида от напитката Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate след докладвани здравословни инциденти, свързани с консумацията им.

Вътрешният анализ на местното подразделение на Coca-Cola HBC, което разпространява продуктите на Coca-Cola, не откри никакви нередности при нито един от двата продукта.

В четвъртък държавният инспекторат заяви, че анализът му е показал, че киселинността, открита в напитките, не е в състояние да предизвика симптоми на храносмилателни смущения и че всички други параметри са в рамките на допустимите стойности.

„Очакваме резултатите от тестовете и приветстваме яснотата, която те ще внесат за нашите потребители и клиенти, след несигурността през последните няколко дни”, се казва в изявление на Coca-Cola HBC от четвъртък.

През уикенда мъж от адриатическия град Риека е бил хоспитализиран с увреждания на храносмилателната система, след като е консумирал напитка Romerquelle Emotion. В напитката му са били открити следи от почистващ препарат, съобщи полицията в четвъртък.

Министърът на здравеопазването Вили Берош заяви, че обстоятелствата по случая ще бъдат установени „въз основа на наказателното производство, което е в ход“.

Той заяви, че случилото се в Риека може да се разглежда или като умишлена, или като неволна грешка, докато повечето други съобщения за подобни симптоми вероятно са резултат от паника или други фактори.

Свързани публикации