ИКЕА пуска на пазара нова колекция в колаборация със социални предприятия

VÅRDANDE цели да вдъхнови уюта и грижата за себе си

ИКЕА обяви новата си колекция, създадена съвместно с пет азиатски предприятия, които дават възможност за работа на уязвими социални групи. Името на колекцията – „VÅRDANDE“ означава „грижа“ на шведски език. В съответствие с мисията и значението си, тя включва текстилни продукти като кимоно, постелка за йога и одеяла, наред с плетени кошници, решения за съхранение, свещи и кашпи за растения. Голяма част от колекцията е изработена ръчно или е произведена в устойчиви промишлени и социални предприятия, с които шведската компания сътрудничи глобално.

Повечето от материалите, използвани за създаването на продуктите, се доставят от местата, на които са позиционирани предприятията. Такива материали са бананови влакна, глина и  юта. Използваният памук също е от по-устойчиви източници*. Той се отглежда с по-малко вода, химически торове и пестициди, като това увеличава маржът на печалба за земеделските производители. Материалите се доставят от Бангладеш, Виетнам, Тайланд и Индия, където се намират социални предприятия, партньори на ИКЕА.

VÅRDANDE е резултат от стремежа да се създадат работни места и възможности за тези, които най-много се нуждаят от тях. Чрез сътрудничество с местни социални организации, в които работят хора, които трудно намират работа на пазара на труда, може да се подобри начинът на живот на много маргинализирани общности. Подобно партньорство позволява да се предлагат ръчно изработени продукти в магазините на ИКЕА по целия свят.

С VÅRDANDE искаме да предложим на много хора възможност да се отпуснат и да намерят вътрешната си сила. Колекцията съдържа набор от продукти, които помагат за създаването на малки промени, но със значително въздействие – както за нашите потребители, така и за тези, които ги създават. Реализирахме VÅRDANDE в партньорство със социалните бизнеси Classical (Бангладеш), Ramesh Flowers, Doi Tung (Тайланд) и Spun (Индия), както и SAITEX (Виетнам) – пет предприятия, ангажирани в изграждането на дългосрочни възможности за маргинализирани групи и уязвими райони“, споделя Лена Сьормон, бизнес лидер на „Инициативата за социални предприемачи“ на ИКЕА.

Колекция VÅRDANDE е проектирана от дизайнерите на ИКЕА Аканкша Део и Сара Фагер. Тя ще бъде налична в магазини ИКЕА София и ИКЕА Варна, както и и онлайн на IKEA.bg от август.

*От 1 септември 2015 г. памукът, използван в продуктите на ИКЕА, се доставя от по-устойчиви източници (CMSS). CMSS включва: “По-добър памук” (съгласно определението на BCI, включително техните еквиваленти в различни географски райони), памук от земеделски производители, работещи по стандарта на BCI (TBC), и e3. Прочетете повече тук.

Свързани публикации