Интимната депилация и новата мъжественост

Практиката за премахване на космите от тялото, особено при жените, не е нова и се връща към древните култури. Историята разказва, че още 3000 B.C. в Египет и Индия, жените използват медни бръсначи за премахване на космите си, пише руския сайт snob.

През Средновековието интимното окосмяване се отстранява  само от проститутки – не толкова за красота, а по хигиенни причини. Светските дами, от друга страна, поддържат естествената си растителност: смята се, че ги предпазва от мръсотия, прах и паразити.

Чарлс Дарвин твърди, че Homosapiens са имали по-малко косми, отколкото техните предци, което ги правило по-сексуално привлекателни. Към началото на 20-ти век гладката кожа става синоним за женственост. Това е улеснено от късите поли и появата на дрехи без ръкави.

През 1915г. Жилет пуска на пазара първата дамска самобръсначка. Рекламната кампания на продукта обещава да отърве дамите от “грозните” косми , защото подмишниците трябва да са “бели и гладки”.

Появата на тънки найлонови чорапи, недостигът на чорапи по време на войната в Европа (и необходимостта да ходят с боси крака) и модата за минижупи кара жените да бръснат краката си по-често. До 1964 г. 98% от жените в Съединените щати са го правили. Появата през 1946 г. на бикините убеждава дамите да премахват все по-често интимната си окосменост – от 50-те Playboy одобри нов стандарт на красота: секси жена в тънко и ефирно бельо и с идеално гладка кожа.

Сексуалната революция, съвпадаща с хипи движение, доведе до факта, че през 70-те години интимните части и подмишниците отново се намериха в  натуралния си вид, утвърждавайки правото на жените да не откликват на модела на лъскавите сексистки списания.

През 80-те и 90-те се завръща обратната тенденция: подобряването на качеството на фотографията, което сега ви позволява да видите най-малките детайли, както и появата на свободен достъп до видеоклипове доведе до връщането на модата за гладка кожа и експерименти с интимни прически. През 2000 г. използването на Photoshop в лъскави списания е довело до стандарта на неестествено гладка кожа: в снимките липсваше не само окосмяване по тялото, но също така и пори, пигментация, естествени дефекти. Същите тенденции са отразени в порнографията – интимните зони на звездите станаха гладки, като тези на Кен и Барби. През 2003 г. Виктория Бекъм, тогава член на изключително популярната група SpiceGirls, каза в интервю, че “”Бразилската епилация” трябва да бъде задължителна за всяко момиче над 15-годишна възраст. Мнението на идола на милиони тийнейджъри определя модата за интимна депилация в продължение на десетилетия.

Съвременните проучвания на депилационната практика в западните страни показват, че повечето жени премахват окосмяването. В Австралия например 98% от жените са без косми по краката и под мишниците, а 60% – в интимната област, 48% от тях – напълно. И ако първите жени обикновено обясняват това с естетика и хигиена, втората – необходимостта да бъде сексуално привлекателна за партньора, и този процент е в пряка зависимост от контакта с порнографията и присъствието на сексуален партньор. И тази тенденция не е само за жените. 50% от мъжете в САЩ премахват космите в интимната област; този показател има корелация с възрастта – най-висока в групата 25-34 – и желанието да се получи орален секс.

Въпреки разпространението на модата за изглаждане, като бебе, отношението на обществото към епилация за различни полове варира. За жена, която отказва да премахне космите си по тялото, може да се чуе, че тя е “отвратителна”, “непривлекателна” и че тя е “като мъж”, докато мъжката депилация е по-скоро избор. В едно проучване, интервюираните мъже говорят за решението за премахване на космите като възможен избор, докато за жените такова решение е по-скоро задължителен стандарт за оформяне. Все по-рядко на епилираният мъж се гледа като на „обратна резба“.

В днешно време наблюдаваме истински депилационен поход срещу мъжкото окосмяване. На мъжете се продава идеята за естетическа грижа, традиционно считана за част от женствеността.Списания и реклами обясняват, че епилация е хигиенична, насърчава по-добра демонстрация на мускули и пениси и дава “достъп до орален секс”. Истинските мъже трябва да унищожат космите  си не по прищявка или за красота, а за да бъдат “истински мъже”.

Днес ние виждаме изграждане на изцяло ново концепция за мъжественост. Идеалът за новия мъж е вечно млад, депилиран, отдаден на консуматорската култура.

Свързани публикации