Какво не трябва да се атакува в Украйна?

Снимка diegograndi

Монокъл, Украйна.

Наред с очевидната грижа за дшхешсше животи в Украйна, ЮНЕСКО казва, че е „сериозно загрижен“ за културното наследство на страната и организира спешни срещи с директори на музеи за опазване на колекциите. Историческите паметници ще бъдат отбелязани и с емблемата на Хагската конвенция от 1945 г., сигнал за опазване на културното наследство в случай на въоръжен конфликт. 

Ето три обекта, които се нуждаят спешно от защита:

Держпром е един от първите бетонни съветски небостъргачи и е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 2017 г. Наскоро руска ракета удари правителствена сграда от другата страна на площада, където се намира, повреждайки опера и концертна зала.

Катедралата Света София в Киев, построена през 11-ти век, беше първият украински обект, добавен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е дом на поредица от редки мозайки и стенописи. Експерти предупредиха, че тя изисква специална защита, като се има предвид близостта му до сгради, към които Русия е била насочена в миналото.

Историческият градски ансамбъл от барокови сгради и средновековни забележителности на Лвов за първи път влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1998 г. Западният град се превърна в пътна точка за украинци, бягащи от източните региони; досега е относително пощаден, но жителите се притесняват, че най-лошото тепърва предстои.

Свързани публикации