Книгите – пътеводителите на детското развитие

„Има множество малки начини да разширите света на детето си. Любовта към книгите е най- добрият от тях.“ – казва Джаки Кенеди Онасис. Според съвременните проучвания отношението на родителите към четенето и начинът, по който запознаваме децата си с книгите, оказват пряко влияние върху изграждането на малки читатели. Книгите имат силата да разширяват световете, да карат децата да откриват нови вселени, които да дорисуват и да променят. Да имате книги у дома, да четете заедно с детето си, да ги разглеждате и да ги обсъждате, е първата много важна стъпка. Отделните стъпки, които всеки един от нас прави, ще доведат до положителна промяна и по-добро бъдеще. Това е и мисията на инициативата „Четем – разгръщаме светове“, организирана от верига книжарници Orange с подкрепата на фондация „Детски книги“. Те си поставят за цел да вдъхновят и мотивират децата да прекарват повече време в четене, за да откриват радостта и ползите от книгите, да развият емпатия, функционална грамотност и когнитивни способности.

Изборът на качествени книги, съобразени с нуждите и интересите на детето, може да повлияе значително на развитието му. Но как да познаем качествената детска книга? Отговорът е много лесен – книгите трябва да дават повод за разговор между детето и родителя. Да го стимулират да сподели преживяването от книгата, преживяването на този свят, който тя е разкрила пред него. Децата като възрастните, са различни и имат своите интереси. Когато книгата отговаря на личността и интересите на детето, тя провокира диалог. Специалистите от фондация „Детски книги“ внимателно подбират над 500 заглавия качествени детски книги, разделени по възрасти, така че да улеснят избора на родителите. Те имат силата да променят нагласите на децата към четенето, защото са близки до нуждите и интересите на днешното поколение и гарантирано работят. Те се отличават с високо качество на текстовете, илюстрациите и полиграфията, което допълнително подпомага развитието на читателските умения на децата.

Инициативата „Четем – разгръщаме светове“ има и допълнителна мисия – 10% от продажбата на всяка книга от предложения списък се даряват за подкрепа на дейностите на фондацията, която прави достъпа до качествена детска литература в цялата страна възможен.

Какви важни ползи носи четенето при деца от ранна възраст:

  • Развитие на речта и езика – чрез четене на книги с различни изрази децата усвояват нови думи и учат как да ги използват правилно.
  • Развитие на въображението и креативността – книгите отварят свят на въображението и поощряват децата да мислят извън рамките на реалността. Тук илюстрациите играят огромна роля – тяхната цел не е да показват текста, а да дават поле на въображението, да отварят нови врати пред читателя.
  • Подпомагане на когнитивното развитие – чрез четене децата се учат на концентрация, развиват своите когнитивни умения и насърчават съзнателното мислене. Така се създават критично мислещите хора, които имат умението да анализират информацията по обективен начин, да извличат смисъла на текста, и да взимат решения, базирани на логика и факти. Критично мислещите хора обикновено са креативни, внимателни към детайлите и намират творчески решения за всеки проблем. А тези умения се развиват в най-ранна детска възраст чрез четенето.
  • Подобряване на социалните умения – книгите за деца често разказват за различни ситуации и емоции, което помага на децата да разбират чувствата на другите и да развиват своите социални умения. Балансът между книгите с приказки и изданията с други сюжети и теми, които обясняват света, в който децата живеят, е изключително важен за тяхното развитие. Както казва Албена Раленкова редактор на детска литература: „Книгите не са наръчник, те са свят.“
  • Установяване на връзка между родител и дете – четенето на глас е чудесен начин за създаване на връзка и постепенното развиване на интерес към книгите. Важното е да приемем, че децата, както възрастните, са различни и трябва сами да изберат какво искат да четат. Чрез редовното четене се помага на децата за тяхното цялостно развитие и им се дава основа за по-нататъшно обучение и успехи в живота. Най-големите грешки, които правим с децата, е да се отнасяме с тях като с по-малките, като с неразбиращите. Единственият път за ценен разговор е да говорим на нивото на ръста на детето,  да го гледаме очите и да го поведем по този път, по който то си е избрало да върви, да му позволим да си направи собствените грешки, но да му помогнем да научи, че след всяко падане, следва ставане. Това правят книгите – тези приятели, тези тренировъчни зали, които помагат на децата да пораснат. От всеки един от нас зависи да отвори пътя на книгите към децата.

Четенето от ранна възраст прави децата умни и любознателни – готови да изследват света и да се адаптират към всичко, което ги очаква. Изберете подходящата качествена книга и го оставете само да покори света!

Целия списък с препоръчани книги от фондация „Детски книги“, част от кампанията „Четем-разгръщаме светове“ на верига книжарници Orange, можете да видите тук: https://www.orangecenter.bg/preporachano-ot-fondatsiya-detski-knigi.

Свързани публикации