Културно туристически комплекс „Ченгене Скеле“ посрещна едно от най-мащабните спортни събития в България за тази година

На 3 юни Културно туристически комплекс „Ченгене Скеле“ бе домакин на едно от най-мащабните спортни събития в България за настоящата година. За трета поредна година в парк „Росенец“ се състезаваха над 500 триатлонисти от България и чужбина, които премериха сили в “Lion Heart Utopia Cross Triathlon”. Събитието се организира по инициатива на сдружение СК „Лъвско сърце“ , с подкрепата на сдружение “Активен Живот”. Инициативата бе част от програмата на „Бургас Спорт Фест 2023“ и ще се запомни с неповторими емоции, както за участниците, така и за близо хилядата зрители. 

Първата дисциплина, с която трябваше да се справят триатлонистите бе плуване в акваторията на „Ченгене Скеле“. Именно тук зрителите се насладиха на уникален масов старт, при който стотиците участници премериха сили в директна битка помежду си. Те трябваше да преплуват два пъти акваторията на „Ченгене Скеле“. Всяка обиколка е с дължина 750 метра (общо 1500 метра). След плуването участниците се качиха на колелата и започнаха яростно въртене на педалите и безмилостно преследване в парк „Росенец“ и „Странджа“ планина. Общата дължина на колоездачното трасе е 40 км. Последната дисциплина в триатлона е бягане 10 км в самия парк „Росенец“. Трасето преминава през изключително живописни райони, разпръснати по целия парк.  

В крайна сметка, след тези титанични и нечовешки усилия, при мъжете победител стана Иван Гръблев, а при жените титлата грабна Мишел Георгиева. 

Победителката при жените сподели: „За мен Лъвско сърце е най-хубавото състезание на което съм участвала, емоцията която ми носи не мога да я сравня с нищо друго. И всеки път като е минало си пускам някое от старите видеа от ЛС ултра или утопия за да се надъхам и мотивирам още повече за следващата година. Организаторите са топ, най-сърцатият и усмихнат екип и нямам търпение да дойде момента за старта отново.“ 

„За трета поредна година правим това невероятно събитие, като за наша радост тази година надградихме много. Избрахме всичко това да се случва в парк „Росенец“ и на Културно туристически комплекс „Ченгене Скеле“, защото това са невероятно живописни райони, които Бургас трябва да е горд, че притежава. Всички над 500 участници са впечатлени от условия за спорт и семеен туризъм, който парка дава и се влюбиха в „Ченгене Скеле“. Именно това беше нашата задача.  

Разбира се няма как да подминем и икономическия ефект за района, тъй като в дните преди и след състезанието всички места на настаняване в парк „Росенец“, Крайморие и близките курорти се запълват с участници и техните семейства, а това е важна част за туризма в региона. Освен едно от най-мащабните спортни събития в България за 2023 година, искаме да покажем, че този район е емблематичен за „Черно море“ и всеки трябва да го посети. Радваме се, че изпълнихме нашата мисия и с нетърпение очакваме следващата година, когато сме сигурни, че ще бъде още по-мащабно.  

Благодарим на Община Бургас, че за трета поредна година са наш партньор, защото без тяхната помощ, трудно ще се случи подобна спортна проява“. Предстои провеждането на най-големия крос триатлон в България, който ще се състои началото на септември месец в Приморско, коментираха организаторите на “Lion Heart Utopia Cross Triathlon”.

Свързани публикации

Програмата за развитие на ООН (ПРООН) прекъсва глобалния телевизионен ефир с шокиращи метеорологични прогнози от бъдещето, за да призове към незабавни действия в областта на климата

Кампанията Weather Kids, създадена в партньорство със Световната метеорологична организация (WMO) и The Weather Channel, призовава за спешни…