ManpowerGroup България: В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на възнагражденията с цел да се запазят текущите таланти в организациите.

By wayhomestudioo

На 15-и януари 2022 г. беше публикуван анализът на последното проучване на ManpowerGroup България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции“ (SATR H1/2022). За пръв път то беше споделено на живо в социалните мрежи по време на първи епизод на новият дискусионен клуб на ManpowerGroup България – HR Navigator, част от ClubHouse на Sofia Tech Park. Проучването има за цел да анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца. Тази година то е част и от по-мащабния пазарен анализ на ManpowerGroup SEE – същите проучвания ще бъдат публикувани за държавите Сърбия, Хърватска, Словения и Босна и Херцеговина до края на месец януари 2022 г.

В проучването се включиха работодатели на 196 компании, опериращи в 19 бизнес сектора с представителства из цяла България. Над 80% от респондентите посочват, че увеличение на възнагражденията ще има и през първата половина на 2022 г., а близо 60% отбелязват, че промените ще засегнат всички служители в организациите.

Една от основните причини за увеличаването на заплащането е стремежът на работодателите да запазят текущите таланти в организациите, тъй като една от основните причини за напускане е предлаганото по-високо възнаграждение на друго място. Това стана ясно в анализа на предходното ни пазарно проучване, което излезе през декември, за текучеството на персонала през изминалата година. Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови служители също е сред основните причини за увеличаване на възнагражденията.

В трите сектора, които изпитват най-голям „глад“ за кадри и които са претърпели най-голямо доброволно текучество през 2021, а именно „Производство“, „Автомобилна индустрия“ и „Търговия“, се очаква планирано увеличение на заплатите сред болшинството от компаниите, взели участие в проучването.

Почти всички работодатели в сектор „Банки, финанси и застраховане“, „Споделени услуги“ и „Консултантска дейност“ посочват, че ще има увеличение на възнагражденията. „Консултантска дейност“ е и секторът, в който се наблюдава и най-високият процент респонденти, посочили увеличение на заплатите с над 21%. В сектор „Информационни технологии“ не се очаква намаление на възнагражденията, но близо 17% споделят, че не се планират никакви промени.

75% от работодателите в сектор „Здравеопазване“ планират увеличение на възнагражденията за техните служители.

Що се отнася до допълнителните придобивки, по-голямата част от работодателите (58%) не планират да има съществени промени в това направление. Най-голямо увеличение в допълнителните придобивки се очаква в секторите „Консултантска дейност“ и „Банки, финанси и застраховане“ – над 50%.

Свързани публикации