Покупките на стоки втора ръка в OLX са спестили 18 000 т. въглеродни емисии през 2021

Данните са от годишния доклад за екологично въздействие и съответстват на продажбата на около 156 хил. артикула в 8 избрани категории в OLX България през 2021

OLX публикува доклад, който анализира потенциалното положително въздействие върху околната среда от закупуването на стоки втора употреба в платформата. Анализът, който се провежда в контекста на Деня на Земята (22 април), представя степента на оптимизация на екологичните ресурси в категориите „автомобили и мотоциклети“, „електротехника“ (мобилни телефони, таблети, лаптопи и телевизори), „мода“ и „книги“. Според данните, българските потребители са спестили 0.3 млн. m³ вода, 1,4 млн. кг материали и 269 млн. MJ енергия с над 156 хиляди продадени артикули в платформата.

Наблюдаваме положителна тенденция за повишаване на екологичната осведоменост и промяна на потребителските навици. Данни като тези от доклада на Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC) показват важността на този преход. Потреблението на продукти втора употреба е един от начините да допринесем за по-устойчива икономика. Много от нашите потребители използват платформата, за да реализират добра сделка на достъпна цена, но също така голяма част от тях купуват и продават именно, за да удължат живота на продуктите“, споделя Себастиан Лемменс, генерален директор на OLX за България, Румъния и Португалия.

През 2021 г. потребителите са продали над 26 млн. артикула в 19 държави през OLX. Анализирайки всички тези сделки, платформата е направила потенциални икономии в размер на 477 млн. GJ енергия, 357 млн. m³ вода, 34 млн. т. въглероден диоксид и 4.2 млн. т. материали.

За потребителите е важно да знаят, че купуването на мобилен телефон втора употреба спестява средно 52 кг въглеродни емисии, 170 г материали, 1 вода и 795 MJ енергия. Купуването на употребяван телевизор ще спести 317 кг емисии въглероден диоксид, 22 кг материали, 5 вода и 4865 MJ енергия. За автомобилите екологичното въздействие е значително, еквивалентно на спестяване на около 5 тона емисии на въглероден диоксид, 688 кг материали, 55 m³ вода и над 75 хиляди MJ енергия. Ето защо е важно да показваме всички тези резултати и да продължаваме да стимулираме хората да дават втори шанс на вече използвани продукти“, допълва Себастиан Лемменс.

Допълнителна информация за доклада:

Въздействието върху околната среда се изчислява въз основа на „FAST Modeling Standard“, като се комбинират данни, извлечени от платформата OLX относно продажбите на всяка продуктова категория, както и данни от различни публично достъпни източници за оценка на въздействието на всеки продукт. В тях се включват информация за околната среда, добив на ресурси, потенциал за развитие на глобалното затопляне, използване на вода и енергия. Изчислението е направено като е взето предвид въздействието от покупката на нов артикул, включително производство, транспорт и изхвърляне в края на жизнения цикъл. То отразява удължаването на живота на закупен повторно артикул. По този начин се спестяват въглеродни емисии от различните етапи на производство, транспорт, покупка и изхвърляне на даден продукт.

Свързани публикации