MET Group стъпва на пазара за възобновяеми енергийни източници в Румъния

Базираната в Швейцария европейска енергийна компания MET Group обяви стъпването си на румънския пазар за възобновяеми източници. Компанията придоби 100% дял за реализиране на проект за соларна система за производство на електроенергия, който към момента се намира в късен етап на планиране. Той ще бъде с мощност 52 MWp и се предвижда да достигне етап на готовност за изграждане през първото тримесечие на 2023 г.

Енергийна компания MET е подписала договор за придобиване на акции от дружество със специална инвестиционна цел, което притежава всички необходими права върху фотоволтаичния проект. Очакваното производство на енергия е приблизително 82 GWh годишно, което се равнява на средното годишно потребление на 50 000 домакинства. Соларната система се намира в южна Румъния, близо до Букурещ и се очаква да бъде пусната в експлоатация през 2024 г.

Румъния е четвъртата страна, в която MET Group придобива проекти за възобновяема енергия, след Италия, Испания и Полша. По-рано тази година компанията обяви придобиването на проект за соларни активи с мощност 213 MWp в Италия, готови за изграждане проекти за възобновяема енергия с мощност 50 MWp в Испания и фотоволтаичен проект с мощност 60 MWp в Полша. Проекти в Италия са част от Keppel MET Renewables AG, ново съвместно предприятие със стратегическия партньор на MET – Keppel Infrastructure, което търси възможности за възобновяема енергия в Западна Европа.

Румънският фотоволтаичен проект се вписва напълно в стратегическата визия на MET Group за увеличаване на портфолиото в Европа и представлява важен етап от постигането на целта на Групата за растеж в областта на възобновяемите енергийни източници. В рамките на МЕТ специален отдел “Зелени активи” предоставя необходимия експертен опит и подкрепя стратегията за разрастване на възобновяемите енергийни източници, като стремежът на компанията е да достигне портфейл от 2 GW инсталирана мощност до 2026 г. и по този начин да участва активно в европейския енергиен преход.

MET Group притежава дългогодишен опит в Румъния в продължение на 13 години с локалното си дъщерно дружество MET Romania Energy, което доставя електроенергия, природен газ и енергийни услуги на домакинствата и индустриалните потребители.

Разполагаме с проекти за соларни и наземни вятърни активи в Унгария, България, Полша, Италия и Испания. А сега стартираме първия си проект за производство на електроенергия от фотоволтаични централи в Румъния, който се вписва добре в нарастващото ни портфолио за генериране на енергия от възобновяеми източници. Тъй като се стремим да изградим географски диверсифициран портфейл от енергийни източници в Европа, МЕТ се насочва и към инвестиции във възобновяема енергия в Германия и други западноевропейски страни. Стратегията ни за разширяване се фокусира особено върху европейските пазари, където вече имаме местно присъствие, като надграждаме върху съществуващите операции в MET Group и предоставяме възобновяема енергия на нашите местни клиенти“, сподели Кристиан Хюрлиман, главен изпълнителен директор “Възобновяеми енергийни източници” в MET Group.

Чудесно е, че имаме възможност да добавим Румъния към нашата производствена листа от възобновяеми енергийни източници с толкова обещаващ проект. От известно време наблюдаваме румънския пазар и успяхме да изградим чудесни партньорства с местните предприемачи, както и да локираме потенциал за бъдещи придобивания. Настроен съм положиелно към румънския пазар на възобновяеми енергийни източници, който е зрял, като същевременно предоставя добри перспективи и възвръщаемост за инвеститорите“, заяви Октавиан Джорджеску, ръководител “Възобновяеми енергийни източници”.

Свързани публикации

Vivacom става част от LUNAR 2023

Светлинната творба носеща името „Безкрайна вселена“, представена от телекома, показва неограничените възможности на технологиите Vivacom става част от…