MET Group стъпва на пазара за възобновяеми енергийни източници в Румъния

Базираната в Швейцария европейска енергийна компания MET Group обяви стъпването си на румънския пазар за възобновяеми източници. Компанията придоби 100% дял за реализиране на проект за соларна система за производство на електроенергия, който към момента се намира в късен етап на планиране. Той ще бъде с мощност 52 MWp и се предвижда да достигне етап на готовност за изграждане през първото тримесечие на 2023 г.

Енергийна компания MET е подписала договор за придобиване на акции от дружество със специална инвестиционна цел, което притежава всички необходими права върху фотоволтаичния проект. Очакваното производство на енергия е приблизително 82 GWh годишно, което се равнява на средното годишно потребление на 50 000 домакинства. Соларната система се намира в южна Румъния, близо до Букурещ и се очаква да бъде пусната в експлоатация през 2024 г.

Румъния е четвъртата страна, в която MET Group придобива проекти за възобновяема енергия, след Италия, Испания и Полша. По-рано тази година компанията обяви придобиването на проект за соларни активи с мощност 213 MWp в Италия, готови за изграждане проекти за възобновяема енергия с мощност 50 MWp в Испания и фотоволтаичен проект с мощност 60 MWp в Полша. Проекти в Италия са част от Keppel MET Renewables AG, ново съвместно предприятие със стратегическия партньор на MET – Keppel Infrastructure, което търси възможности за възобновяема енергия в Западна Европа.

Румънският фотоволтаичен проект се вписва напълно в стратегическата визия на MET Group за увеличаване на портфолиото в Европа и представлява важен етап от постигането на целта на Групата за растеж в областта на възобновяемите енергийни източници. В рамките на МЕТ специален отдел “Зелени активи” предоставя необходимия експертен опит и подкрепя стратегията за разрастване на възобновяемите енергийни източници, като стремежът на компанията е да достигне портфейл от 2 GW инсталирана мощност до 2026 г. и по този начин да участва активно в европейския енергиен преход.

MET Group притежава дългогодишен опит в Румъния в продължение на 13 години с локалното си дъщерно дружество MET Romania Energy, което доставя електроенергия, природен газ и енергийни услуги на домакинствата и индустриалните потребители.

Разполагаме с проекти за соларни и наземни вятърни активи в Унгария, България, Полша, Италия и Испания. А сега стартираме първия си проект за производство на електроенергия от фотоволтаични централи в Румъния, който се вписва добре в нарастващото ни портфолио за генериране на енергия от възобновяеми източници. Тъй като се стремим да изградим географски диверсифициран портфейл от енергийни източници в Европа, МЕТ се насочва и към инвестиции във възобновяема енергия в Германия и други западноевропейски страни. Стратегията ни за разширяване се фокусира особено върху европейските пазари, където вече имаме местно присъствие, като надграждаме върху съществуващите операции в MET Group и предоставяме възобновяема енергия на нашите местни клиенти“, сподели Кристиан Хюрлиман, главен изпълнителен директор “Възобновяеми енергийни източници” в MET Group.

Чудесно е, че имаме възможност да добавим Румъния към нашата производствена листа от възобновяеми енергийни източници с толкова обещаващ проект. От известно време наблюдаваме румънския пазар и успяхме да изградим чудесни партньорства с местните предприемачи, както и да локираме потенциал за бъдещи придобивания. Настроен съм положиелно към румънския пазар на възобновяеми енергийни източници, който е зрял, като същевременно предоставя добри перспективи и възвръщаемост за инвеститорите“, заяви Октавиан Джорджеску, ръководител “Възобновяеми енергийни източници”.

Свързани публикации

Производителите на безалкохолни напитки и бутилирани води в България са създали над 234 млн. лв. добавена стойност в икономиката на страната за 2022 г.

Проучване на Института за пазарна икономика разкрива още значимия принос на предприятията в сектора за икономиката, заетостта, социалната…