ИКЕА ще премахне постепенно пластмасата от опаковките си до 2028 г.

Като част от устойчивата мисия за намаляване на климатичния отпечатък компанията представи и LED крушки от ново поколение

В съответствие с ангажимента да осъществи положително въздействие върху климата и хората, ИКЕА постепенно ще премахне пластмасата от потребителските опаковки на продуктите си. Изтеглянето на старите такива ще се случва поетапно, започвайки от целия нов асортимент до 2025 г, като ще обхване и настоящия до 2028г. Чрез това решение шведският гигант цели да намали пластмасовите отпадъци и климатичния отпечатък върху природата, оказвайки въздействие върху индустрията за разработване на опаковки от възобновяеми и рециклирани материали.

Опаковката е ключов компонент от бизнес модела на ИКЕА и е важен фактор за достъпността, устойчивостта и безопасността, с които е известна компанията. На годишна база тя изразходва над 1 милиард евро за около 920 000 тона на опаковъчния материал. Изтеглянето на пластмасата от опаковките ще изисква разработване на нови решения, както и тясно сътрудничество с продуктовите развойни екипи и доставчици на ИКЕА по целия свят. Пластмасовите опаковки могат да остават при някои продукти от хранителния асортимент на ИКЕА, където е необходимо да се осигури качество в съответствие със стандартите за безопасност на храните, като в този случай те ще бъдат възобновяеми или рециклируеми.

Изобретателността е част от наследството на ИКЕА и опаковките в никакъв случай не са изключение в това отношение. Изтеглянето на пластмасата в нашите продуктови опаковки несъмнено ще бъде предизвикателство през следващите години. С това движение се надяваме да стимулираме иновациите в опаковките и да използваме мащаба и обхвата си за положително въздействие на индустрията извън нашата верига за доставки“, споделя Мая Келберг, Ръководител на развойна дейност в ИКЕА в Швеция.

Изтеглянето на пластмасовите опаковки е част от цялостния ангажимент на ИКЕА да намали драстично климатичния отпечатък в цялата верига на стойността – от снабдяването с материали и производството, до начина, по който продуктите на шведския бранд се използват у дома. Предоставянето на възможност за потребителите да подобрят енергийната ефективност у дома е важна част от цялостната мисия за устойчиво развитие. Ето защо по-рано тази година ИКЕА предприе стъпка в реализирането на тази цел и представи в асортимента си серията LED крушки от ново поколение SOLHETTA, които са по-достъпни и още по-икономични. Новата серия включва крушки със стандартни форми и размери, които издържат до 25 000 часа или 20 години[1]. В сравнение с предходните серии LEDARE и RYET, SOLHETTA е средно с 35% по-ефективна в енергопотреблението, което се равнява на 45 000 тона спестен въглероден диоксид (CO2) годишно[2]. „Вярвайки, че устойчивостта и достъпността трябва да вървят ръка за ръка, представихме следващото поколение енергийно ефективни LED крушки чрез серията SOLHETTA, която ще позволи на нашите клиенти да намалят своето въздействие върху климата и околната среда. Щастлив съм да обявя, че серията се предлага на по-ниска цена, което я прави още по-достъпна“, сподели Джонатан Елофсон, Бизнес лидер в ИКЕА Швеция.

Следете всичко около ИКЕА тук: Website , Facebook , YouTubeи Instagram

Свързани публикации