Microsoft подкрепя процъфтяващата стартъп екосистема в регионa

В днешния глобален пейзаж сме свидетели на процъфтяването на зашеметяващите 150 милиона стартиращи компании в целия свят, като всяка година се създават невероятните 50 милиона нови предприятия. Средно на ден се създават феноменалните 137 000 стартиращи компании, които стимулират иновациите и напредъка в различни сектори на икономиката. До края на 2023 г. Европа ще може да се похвали със 130 еднорози – доказателство за динамичната и непрестанно развиваща се технологична екосистема в региона.

Стартъпите от Централна и Източна Европа привличат все повече вниманието на света. През последното десетилетие стойността им се е увеличила 19 пъти – изумително постижение, довело до появата на 34 еднорози в региона. Този забележителен ръст подчертава нарастващото значение на тези предприятия на световната арена. В контекста на продължаващото развитие на стартъп средата в Адриатическия регион Microsoft има уникалната възможност да играе ключова роля в подпомагането на растежа на стартиращите предприятия, като предоставя програми за подкрепа, менторство и обмен на знания. Microsoft for Startups Founders Hub е платформа, която подкрепя стартиращите компании на всеки етап от тяхната еволюция, като предоставя както технически, така и бизнес ресурси, за да ги подпомогне да реализират своите идеи или продукти, да разгърнат всестранно своята креативност, да получат достъп до менторство, да адаптират съдържанието и начините на обучение, и да разширят своята мрежа. След като се включат в програмата, основателите на стартиращи компании получават до 150 000 щ. д. в кредити за Microsoft Azure, значителен обем инструменти за развойна дейност и производителност, предимства за LinkedIn и редица други ползи. Стартиращите компании на по-късен етап от своето развитие и завършилите програмите на Microsoft за стартиращи предприятия могат да се включат в ISV Success – програма, предназначена за стартъпи, които изграждат своите решения в облака на Microsoft или са готови да мигрират към облака на Microsoft и да публикуват приложенията в Microsoft Marketplace. Това е безплатна 12-месечна програма с обширен списък от предимства.

Регионът ни може да се похвали с процъфтяваща стартъп среда с два добре познати хърватски еднорога и първия български еднорог – Payhawk, основан през 2018 г. от малък екип с мисия да разработи софтуерен инструмент, който опростява управлението и отчитането на свързаните с бизнеса разходи. Продуктът на компанията бързо привлече вниманието на водещите фондове за рисков капитал и след установяването на няколко внимателно подбрани партньорства се превърна в цялостно решение за управление на разходите, допълнено с физически и виртуални дебитни карти. През последните няколко години продуктът постигна значителна степен на зрелост и в момента Payhawk фокусира стратегията си върху по-големите предприятия. За да улесни това свое начинание, компанията инвестира в разработването на местни интеграции с водещите ERP системи, включително Business Central и Dynamics Finance на Microsoft. Понастоящем компанията разработва интеграция с Microsoft Teams и провежда научноизследователска и развойна дейност, като използва Azure AI Services и Document Intelligence за някои вълнуващи нови възможности.

„Стратегията ни за бъдещ растеж е насочена към партньорства с доставчици, които внедряват решения за Управление на ресурсите на предприятието (ERP). За да подкрепим този план, наскоро стартирахме партньорска програма, която предлага ексклузивни предимства за партньорите на Microsoft Solution Partners, включително план за разпределение на приходите, достъп до партньорски API, средства за маркетинг и водещи проекти за цифрова трансформация“, сподели Оги Шопов, директор „Партньорства“ в Payhawk. „За по-малко от 6 месеца след публикуването на интеграцията ни на пазара AppSource на Microsoft имаме над 40 активни връзки с инстанции на Microsoft Dynamics”, заключи Шопов.

Друг успешен технологичен стартъп, базиран в Хърватия, MobilityOne, е разработил решението за управление на автопаркове mobilityONE изцяло върху Microsoft Azure. Тяхната идея е да улеснят управлението на ежедневните дейности и бюджетирането чрез свързване с автомобилите. Компанията е интегрирала своето SAAS решение със средата на Microsoft 365, което дава възможност за интересни сценарии като влизане в Microsoft, резервиране на превозно средство в тяхната система от календара на клиента в Outlook, интегриране на техните функционалности в потоците на Power Automate на клиента и достъп до техните функционалности от чата на Teams.

По отношение на продуктите MobilityOne възнамерява да се съсредоточи върху предоставянето на полезна базирана на данни информация, повишаване на производителността чрез използване на изкуствен интелект и позициониране като централна платформа за управление на активите на автопарка чрез интеграции. „Планираме да разширим технологичната база на Microsoft, която използваме, и да се позиционираме в Microsoft Marketplace, тъй като това е интересен начин да достигнем до широк кръг от клиенти“, заяви Дамир Шкритич, главен технически директор и съосновател на MobilityOne. „По отношение на продуктите, ще се фокусираме върху предоставянето на базирана на данни полезна информация, повишаване на производителността чрез използването на изкуствен интелект и позициониране като централна платформа за управление на активи на автопарка чрез интеграции. Възнамеряваме да разширим обхвата на дистрибуцията и да навлезем на други пазари, като същевременно се превърнем в първия и водещ партньор за клиентите в нашите региони. Ще поставим силен акцент върху удовлетвореността на клиентите и създаването на стойност за тях“, допълни Дамир Шкритич.

Днес производствените компании често се сблъскват с проблеми като непрозрачни процеси, пренебрегване на основни данни, неефективно разпределение на ресурсите и ограничена цифровизация на негласното знание. За да преодолее тези предизвикателства, словенският стартъп QLECTOR Ltd е разработил решения за производство, базирани на изкуствен интелект и задвижвани от платформата QLECTOR LEAP AI. Използвайки когнитивни цифрови близнаци и алгоритми с изкуствен интелект за оптимизиране и планиране на производството, потребителите на QLECTOR постигат оптимизирани и гъвкави работни графици, намаляват бизнес рисковете, понижават зависимостта от отделни експерти, повишават ефективността на комуникацията и намаляват нивата на запасите, тесните места в производството и престоите.

Компанията имаше достъп до технологиите на Microsoft, включително облачните услуги Azure и възможностите за изкуствен интелект и машинно обучение, които ѝ помогнаха да постигне мащаб на дейността си по-ефективно, а възможностите за менторство от експертната мрежа на Microsoft също предоставиха ценни знания. “В днешната забързана бизнес среда наличието на правилните инструменти може да има решаващо значение“, сподели Матея Лаврич, главен изпълнителен директор на Qlector. Microsoft предлага цялостен набор от приложения, които позволяват на бизнеса да работи по-ефективно, особено с пакета Microsoft 365. „Нашите потребители постигат изключителни резултати с Qlector LEAP, като например 50 % увеличение на производителността на планиращите, 8 % намаление на времето за престой на организацията, 10 % подобрение на използването на активите, 10 % увеличение на оборотите на материалните запаси и намаляване на броя на грешките.“

Сръбският стартъп B2Bee е предприел вълнуващо пътешествие в областта на иновациите, трансформирайки традиционните B2B транзакции в безпроблемни, базирани на данни преживявания, които стимулират растежа и успеха на техните партньори. Компанията се е посветила на това да снабдява малките и средните предприятия (МСП) с най-съвременни инструменти за търговия на едро, като използва най-новите технологии с изкуствен интелект. Програмата Microsoft Startups изигра ключова роля в еволюцията на компанията, като допринесе значително за растежа и развитието на бизнеса и предлаганите продукти. Екипът получава възможност да работи с талантливите архитекти на Microsoft и да използва огромната екосистема Azure. Преминаването на инфраструктурата на компанията от традиционни виртуални машини към напълно управлявани, мащабируеми услуги протича безпроблемно, тъй като платформата й работи изцяло върху стека на Microsoft. Този преход значително ускорява усилията на дружеството за разработване и привличане на нови клиенти. Използвайки редица технологии на Microsoft, компанията захранва ежедневните си операции с инструменти като Azure OpenAI, Azure SQL Database, Azure Functions и Azure Data Factory. С подкрепата на услуги като Azure DevOps тя изгражда солидна основа, която движи бизнеса напред, като същевременно осигурява последователно предлагане на най-добрите в решения в този клас. „Това, което ни изненада приятно, беше изключителната подкрепа, която получихме от партньорската мрежа на Microsoft и отдадеността на служители на Microsoft по време на интегрирането ни в тяхната екосистема, включително съдействието по отношение на пазарните пространства и инициативите за съвместни продажби”, сподели Лука Радованович, главен изпълнителен директор на B2Bee. „Именно този дух на сътрудничество и подкрепа е истинският двигател на нашия напредък и успех.“

Стартъпите играят ключова роля в стимулирането на иновациите и са катализатор на напредъка във всички сектори на икономиката. Те са движещата сила зад цифровата трансформация на традиционните индустрии, като създават благоприятен цикъл на развитие на таланти, което от своя страна води до създаването на повече възможности за работа. Цифровите технологии, облакът, изкуственият интелект, големите данни, модерните мрежи и цифровизацията на всяко преживяване и бизнес процес ще бъдат ключът към икономическите резултати и растежа в нашия регион, тъй като силната и добре развита в цифрово отношение стартъп среда днес е един от основните двигатели на успеха.

Свързани публикации