Най-новият доклад на Microsoft за тенденциите в работата и технологиите, които помагат за възстановяване на връзката между лидери и служители

82% от лицата, вземащи решения в бизнеса, казват, че връщането на служителите в офиса може да бъде проблем. Microsoft публикува своя доклад за тенденциите в работата под наслов „Хибридната работа е просто работа. Погрешно ли я практикуваме?“ Компанията обяви и нови възможности за своята платформа за подобряване на преживяването на служителите – Microsoft Viva, предназначена да подпомага, подсилва истимулира служителите във време на икономическа несигурност

Microsoft публикува своя последен доклад за тенденциите в работата, който се фокусира повече върху развиващите се тенденции, като „параноя за производителността“ и „смисъла на офиса“. 73% от служителите споделят, че се нуждаят от по-добра причина да се върнат в офиса, освен, че компанията го очаква, както и от уменията, нужни за крайния резултат, тъй като 55% от служителите твърдят, че най-добрия начин да развият своите умения, е като сменят работното място. Данните ясно показват, че хибридният модел на работа е довел до по-голямо разминаване между служителите и ръководителите. Те са в противоречие по отношение на това, какво представлява производителността и как да се запази автономността, като същевременно се гарантират отговорност, ползите от гъвкавостта и ролята на офиса. Необходим е нов подход, за да се преодолее този проблем, който затвърждава, че работата вече е не просто място, а преживяване, което трябва да превъзхожда времето и пространството, така че служителите да могат да останат ангажирани и свързани, независимо от мястото, от което работят.

„Именно преуспяващите служителите са това, което ще даде на организациите конкурентно предимство в динамичната икономическа среда, в която се намираме днес“, сподели Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България, и добави: „Обявяваме нови иновации в платформата ни за подобряване на преживяването на потребителите – Microsoft Viva, за да помогнем на лидерите да сложат край на „параноята на продуктивността“, да възстановят социалния капитал, да наемат нови кадри и да стимулират своите служители.“

Microsoft проведе проучване сред 20 000 души в 11 държави и анализира трилиони анонимни и обобщени сигнали за производителност в Microsoft 365, както и тенденциите в работата в LinkedIn и резултатите от Glint People Science. Данните налагат три важни точки, които лидерите трябва да предприемат: (1) да прекратят „параноята относно производителността“; (2) да приемат, че хората трябва да се подкрепят един-друг; (3) да предоставят на своите служители възможности за обучения и развитие.

Да прекратят „параноята относно производителността“

  • Сега, хората работят повече от всякога – тази пролет Microsoft установи, че броят на срещите в рамките на една седмица, се е увеличил със 153% за средния потребител на Microsoft Teams в световен мащаб, от началото на пандемията. Нещо повече, хората са затрупани с покани за срещи – отказите и предварителните RSVP са се увеличили драстично през последните две години (съответно 84% и 216% ръст).
  • 87% то служителите споделят, че са продуктивни на работното място, докато 85% от лидерите твърдят, че преминаването към хибридния модел на работа е истинско предизвикателство и не могат да бъдат сигурни, че хората им са наистина продуктивни. Именно това е довело до „параноя на производителността“, при която лидерите са неспокойни за това дали хората им в действителност са продуктивни и дали работят върху конкретната задача.

Да приемат, че хората трябва да се подкрепят един-друг

  • 82% от лицата, взимащи решения в бизнеса, твърдят, че връщането на служителите в офиса може да бъде проблем, докато 73% от служителите казват, че се нуждаят от по-добре причина да се върнат в офиса, освен, че компанията го очаква.
  • Защо хората биха се върнали в офиса по свое желание? За да се видят с колегите си. 84% от служителите биха били мотивирани от възможността да общуват със своите колеги, а 85% са мотивирани от възобновяването на връзките в екипа.

Да предоставят на своите служители възможности за обучения и развитие

  • Данните показват, че ако служителите нямат възможност за обучения, те напускат. 55% от служителите споделят, че най-добрият начин да развият своите умения, е като сменят работното място. 76% от служителите твърдят, че биха останали в компанията, в която за по-дълго, ако получават повече подкрепа спрямо различни обучения и развитие.

Освен всичко това, компанията обявява и нови възможности за своята платформа за подобряване на преживяването на служителите – Microsoft Viva, за да подпомогне за справянето с някои от най-честите проблемни точки. Ключовите актуализации включват приложението Viva Pulse, което измерва обратната връзка на служителите, Viva Amplify, Answers in Viva и People in Viva, които създават усещането за връзка и принадлежност в дигиталната среда. За да научите повече за всички актуализации на Microsoft Viva, посетете тази връзка или изтеглете целия доклад от тук. Новите възможности на Viva ще бъдат налични за разпространение в началото на 2023 година.

Промените, които настъпиха в света на работата през последните няколко години, със сигурност не са временни. Гъвкавостта е тук, за да остане и не е просто мода. Управленските практики от 2019 година вече не са подходящи за дигитално-свързаната, разпределена работна сила. Лидерите, които се водят по данни, а не по инстинкти и се фокусират върху яснотата, социалния капитал и кариерното израстване на служителите, могат да реализират както обещанието на хибридния модел на работа, така и пълния потенциал на най-големия си актив – своите хора. Сега повече от всякога положителните бизнес резултати зависят от положителните човешки резултати.

Microsoft не спира да въвежда иновации и да дава възможност за дигитална трансформация, като дава възможност на всеки човек и всяка организация на планетата да постига повече.

За да научите повече, посетете официалния блог на Microsoft, блога на Microsoft 365 и новия доклад за тенденциите в работата.

За повече информация, новини и изгледи от Microsoft, посетете центъра за новини на Microsoft CEE Multi-County.

Свързани публикации