Microsoft стартира изцяло нова, базирана на изкуствен интелект търсачка Bing и браузър Edge

За да даде възможност на хората да отключат радостта от откриването на нещо ново, да усетят чудото на сътворението и способността да боравят по-добре със световни знания, Microsoft ще подобри начина, по който светът се възползва от мрежата, като преосмисли инструментите, които милиарди хора използват всеки ден – търсачката и браузъра. 

Днес стартира изцяло нова, базирана на изкуствен интелект търсачка Bing и браузър Edge, които са вече налични в предварителен преглед на Bing.com, за да осигурят на потребителите по-добро търсене, по-пълни отговори, ново изживяване в чата и възможност за генериране на съдържание. 

Тези инструменти са като помощник пилот в уеб пространството, базиран на изкуствения интелект (ИИ). 

„Изкуственият интелект ще промени изцяло всяка софтуерна категория, започвайки с най-голямата от всички тях – търсенето“, сподели Сатя Надела, председател и главен изпълнителен директор на Microsoft и допълни: „Днес стартираме Bing и Edge, захранвани от изкуствен интелект, втори пилот и чат, за да помогнем на хората да извлекат повече от търсенето и мрежата.“ 

Налични са над 10 милиарда заявки за търсене на ден, но според изчисленията на Microsoft, половината от тях остават без отговор. Това е така, защото хората използват търсенето, за да правят неща, за които то първоначално не е предназначено. Може да се каже, че по отношение намирането на даден уебсайт например е страхотно, но за по-сложни въпроси или задачи много често е дори недостатъчно. 

Новите Bing и Edge – вашият помощник пилот в мрежата 

Microsoft обединява търсенето, сърфирането в мрежата и чата в едно цялостно изживяване, към което можете да се обърнете от всяка една точка в мрежата, предоставяйки: 

· По-добро търсене. Осигурява подобрена версия на познатото ви търсене, като предоставя по-подходящи резултати за обикновени неща като спортни резултати, цени на акции и време, като с помощта на новата странична лента, можете да получите по-изчерпателни отговори, ако желаете. 

· Изчерпателни отговори. Bing преглежда всички резултати в мрежата, за да намери и обобщи отговора, който търсите. Можете да получите подробни инструкции например за това с какъв друг продукт можете да замените яйцата в тортата, която точно в този момент приготвяте. И всичко това без да се налага да преглеждате множество резултати. 

· Ново изживяване в чата. За по-сложни търсения – например планиране на подробен маршрут или проучване за това, какъв телевизор да си купите – новият Bing предлага и нов интерактивен чат. Чат изживяването дава възможност за по-точно търсене, докато получите отговора, който търсите, като поискате подробности, яснота или идеи. 

· Творческа искра. Има моменти, в които се нуждаете от нещо повече от обикновен отговор – имате нужда от вдъхновение. Новият Bing може да генерира съдържание, което ще ви помогне за тази цел. Той може да ви помогне с написването на имейл, създаването на 5-дневен маршрут за вашата мечтана ваканция на Хаваите или контактите за резервация, подготовка за интервю за работа или създаването на викторина. Освен това, новият Bing цитира всички свои източници, така че ще можете да виждате връзките към уеб съдържанието, което праща. 

· Ново изживяване в Microsoft Edge. Актуализиран браузър Edge с нови възможности, базирани на изкуствен интелект и нов външен вид, като са добавени и две нови функционалности – чат и създаване на съдържание. Със страничната лента на Edge можете да изискате резюме на дълъг финансов отчет, за да получите основните изводи – и след това да използвате функцията за чат, за да поискате сравнение с финансовите отчети на конкурентна компания и да съберете резултатите автоматично в таблица. Освен това, можете да поискате от Edge да ви помогне да създадете съдържание, например публикация в LinkedIn, като му дадете информация, за да започне. След това можете да поискате да ви помогне да актуализирате тона, формата и обема на публикацията. Edge може да разбере уеб страницата, на която се намирате и да се адаптира автоматично. 

С новия Bing търсенето на информация в мрежата е не само по-лесно, но и много по-забавно. Пробвайте да му зададете въпроси като: 

„Годишнината ми наближава през септември, моля помогни ми да планирам пътуване до някое забавно място в Европа, тръгвайки от Лондон.“ 

„Ще успея ли да побера KLIPPAN двуместен диван от Ikea в колата си, модел Honda Odyssey 2019?“ 

„Харесвам електронната музика и би ми се искало да отида на първия си фестивал тази година. Моля, дай ми препоръки.“ 

Преосмисляне на търсенето с помощта на изкуствен интелект (ИИ) 

Новото изживяване в Bing е кулминацията на четири технически пробива: 

· OpenAI модел от следващо поколение. Новият Bing работи с нов, широк езиков модел от следващо поколение на OpenAI, който е по-мощен от ChatGPT и е адаптиран специално за търсене. В него са използвани ключови изводи и постижения от ChatGPT и GPT-3.5, правейки го по-бърз, по-точен и способен на много повече. 

· Моделът Microsoft Prometheus. Microsoft разработи собствен начин за работа с модела OpenAI, който позволява използването на неговата мощ по най-добрия начин. Съвкупността от тази колекция и възможности се нарича модела Prometheus. Тази комбинация ви предоставя по-подходящи, навременни и целенасочени резултати, при това с повишена безопасност. 

· Прилагане на изкуствен интелект към основния алгоритъм за търсене. Microsoft прилага модела на изкуствения интелект и към основния си алгоритъм за класиране на търсенето в Bing, което води до най-големия скок в съответствието от две десетилетия насам. С този модел на изкуствения интелект, дори основните заявки за търсене са вече по-точни и по-подходящи. 

· Ново потребителско изживяване. Преосмислен е начина, по който потребителите търсят нещо в браузъра и чата, обединявайки ги в едно цялостно изживяване. Това ще отключи изцяло нов начин на работа в мрежата. 

Всички тези революционни и иновативни изживявания при търсенето са възможни, защото Microsoft има ангажимента да надгради Azure в най-добрия суперкомпютър с изкуствен интелект за света, а OpenAI използва тази инфраструктура, за да обучава революционни модели, които тепърва биват оптимизирани за Bing. 

В ограничен достъп понастоящем, но много скоро – достъпен за милиони 

Новият Bing е вече достъпен в ограничена предварителна версия за настолен компютър, като всеки може да посети Bing.com, за да изпробва примерни заявки и да се запише в списъка на чакащите. През следващите няколко седмици Microsoft ще разшири предварителния преглед, както и мобилното приложение и ще бъдат достъпни за милиони потребители. 

Екипът на Microsoft с нетърпение очаква пускането новите Bing и Edge на пазара, за да получи обратната връзка на потребителите, с помощта на която ще усъвършенства и разшири своите модели.

Свързани публикации

Международна конференция за тенденциите при защита на личните данни и за изкуствения интелект посреща интересни говорители в България на 19.04.2024 г.

Конференцията „Предизвикателства пред мултинационалните компании с ОРЗЛД, ИИ и регулации, касаещи управлението на данни“ посреща редица лектори, сред…