Минерална вода „Банкя“ преминава към прикрепени към бутилките капачки, за да увеличи събирането и рециклирането на опаковките

Въвеждането на „прикрепени“ капачки бележи важен етап от пътя на Кока-Кола към устойчиви опаковки и иновации и е част от прилагането на новата Европейска директива за пластмасата за еднократна употреба

Новите капачки ще улеснят рециклирането на цялата опаковка и имат за цел да увеличат събирането и рециклирането на пластмасовите бутилки и капачки

С поредна стъпка напред към визията за Свят без отпадъци, Системата на Кока-Кола в България въвежда прикрепени към бутилките капачки за своята марка за минерална вода „Банкя“.

Като част от продължаващия преход на Кока-Кола в цяла Европа към изпълнение на разпоредбите в Директивата на ЕС относно намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, тази мярка има за цел да стимулира събирането и рециклирането на пластмасови капачки заедно с бутилките, за да помогне за премахване на отпадъците от опаковки. Новият дизайн на капачките е и поредният етап от пътя на Кока-Кола към устойчиви опаковки и глобалния ангажимент до 2030 г. да събира и рециклира по една бутилка или кен за всяка продадена бутилка или кен, както и да постигне по-успешен и бърз напредък по отношение премахването на отпадъците от опаковки. 

„Кока-Кола споделя ангажимента на ЕС за подобряване на събирането и рециклирането на отпадъци от опаковки. Нашата цел е да помогнем за премахването на отпадъците от опаковки, като работим за намирането на най-устойчивите начини потребителите да се наслаждават на нашите напитки. Дизайнът на прикрепените капачки е резултат от нашия постоянен ангажимент за иновации в областта на устойчивите опаковки и сътрудничеството с нашите партньори. Ще използваме прехода към прикрепени капачки като възможност да популяризираме посланията за рециклиране, подкрепяйки стремежа ни към 100 % събиране на бутилки и капачки“, казва Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

Въвеждането на прикрепени капачки е сложен процес, който може да има голямо въздействие.  Системата за отваряне е същата като при стандартната бутилка, иновацията се прилага чрез пръстен, който с помощта на езиче държи капачката идеално прилепнала. Капачката остава прикрепена чрез защитния пръстен на бутилката, а езичето осигурява идеално отворено положение.

„Нашата визия е за Свят без отпадъци – поставили сме си за цел до 2030 г. да събираме и рециклираме еквивалента на всяка продадена от нас бутилка или кен с продукт. Искаме да гарантираме, че повече капачки от бутилки се изхвърлят и рециклират заедно с пластмасовите бутилки на нашите напитки, така че и те да не попадат в природата. Нашите нови капачки ще улеснят рециклирането на цялата опаковка – просто отваряте, оставяте капачката прикрепена, наслаждавате се на напитката си, затваряте и рециклирате бутилката заедно с капачката в най-близкия контейнер за разделно изхвърляне. Може да изглежда ново, но страхотните вкус и изживяване на „Банкя“ са същите – вече с нов дизайн на капачката, който е хигиеничен, практичен и функционален“, казва Дора Стрезова — Николова, изпълнителен директор на Кока-Кола България.

В разработването на новото решение за капачки са вложени много усилия за научноизследователска и развойна дейност, сътрудничество с доставчици и потребителски тестове. Капачките са тествани в лабораторията за изследване и развитие на опаковките на Кока-Кола в Брюксел, за да се гарантира, че те не само осигуряват комфорт на потребителите и предлагат практически, хигиенни и функционални предимства, но и отговарят на изискванията на регламента и на най-високите технически стандарти и на стандартите за безопасност. Дизайнът на капачката е проектиран така, че да направи по-интуитивно рециклирането на цялата опаковка заедно с прикрепената капачка. Обширните потребителски проучвания и тестове, проведени в цяла Европа, помогнаха да се определи и разработи предпочитано потребителско решение, придружено от ясни съобщения за потребителите относно новата капачка.

Свързани публикации