НОСИТЕЛКАТА НА НАГРАДАТА LG GUGGENHEIM AWARD СТЕФАНИ ДИНКИНС ДЕМОНСТРИРА ДЕМО ВЕРСИЯ НА НАЙ-НОВОТО AI ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО

Динкинс, една от 100-те най-влиятелни личности в областта на изкуствения интелект според списание Time, използва LG OLED, за да представи най-новото си AI произведение на изкуството на събитието „Late Shift“ в Guggenheim

Стефани Динкинс представи три от най-новите творби, върху които работи към момента,  на ”Late Shift x Stephanie Dinkins“, публична програма, която се проведе в музея  Solomon R. Guggenheim  в Ню Йорк на 25 януари. Разширявайки границите на художественото творчество с използването на изкуствен интелект, Динкинс е първият носител на наградата LG Guggenheim за 2023 г., която се присъжда на артисти, открили нови възможности в областта на технологичното изкуство. Тя е  и една от 100-те най-влиятелни личности в областта на изкуствения интелект на списание Time.  

AI е неразделна част от артистичната практика и визия на Динкинс, тъй като тя изследва и създава начини, по които да направи изкуствения интелект по-достъпен и приобщаващ. Тя повдига важни въпроси като „От какво се нуждае AI?“, за да подчертае, че изкуствения интелект трябва да развие по-цялостна перспектива, чрез която ще отразява по-добре реалния свят.  Нейните проекти хвърлят светлина върху това как изкуственият интелект обикновено възприема мисленето на мнозинството и лесно пренебрегва тези, които живеят в сивата зона на обществото. Чрез своите провокиращи мисълта взаимодействия с AI, превърнати в изкуство, Динкинс преодолява пропастта между изкуството и технологиите, за да се застъпи за положителна промяна.

Произведенията, върху които работи в момента и които презентира на Guggenheim, канят публиката да се включи и помогне на изкуствения интелект да изгради социални ценности като грижа и внимание. Творбите на Динкинс „Not the Only One Avatar image 2023 brain (N’TOO)“, „The Stories We Tell Our Machines“ и „WisdomBot“, се основават на взаимодействието между AI, показано на LG OLED телевизори, и публиката. Художничката още веднъж насочва вниманието ни, че всеки има с какво да допринесе за оформянето на начина, по който AI разбира света.

Актуалната тема  „LG Guggenheim Art and Technology Initiative“ е симбиоза между технологиите и изкуството, при която всяко от тях вдъхновява другото да търси нови пътища. Представянето на последните творби на Динкинс идват точно навреме. LG Electronics наскоро направи смел ход по време на CES 2024, като обяви, че изкуствения интелект ще бъде на фокус през новата годината и го редефинира като “Affectionate Intelligence”.

LG и Guggenheim обединиха усилията си, за да подкрепят повече артисти, които създават нови технологични и художествени изразни средства. Миналата година Динкинс стана първият получател на наградата LG Guggenheim – петгодишно многостранно сътрудничество, предназначено да подпомага, насърчава и издига творци, работещи в сферата на изкуството и технологиите.

“Развълнувана съм, че превърнахме Guggenheim в център за технологични обучения, чрез който споделяме проекти в развитие”, казва Стефани Динкинс, носителка на наградата LG Guggenheim Inaugural Awardee. „Тези произведения, които са в процес на изпълнение, допълват AI системите с широк спектър от идеи, мъдрости, културни допирни точки и истории, които поддържат нашите общности от хилядолетия.“

„Хората от публиката, които доброволно се ангажираха с изкуствения интелект на това забележително събитие, допринесоха изключително много с участието си.“, споделя Ноам Сегал, LG Electronics Associate Curator. „Техния принос, наречен от Стефани Динкинс “Data Gifts“, играе решаваща роля за обогатяването на набора от данни на изкуствения интелект, особено при запълването на липси, в които няма необходимата информация, исторически познания или сложни концепции.”

„LG Electronics вярва, че технологиите вдъхновяват изкуството“, каза Кейт Оу, вице-президент на Brand Communication Division в LG Home Entertainment Company. „За нас е привилегия да представим LG OLED като инструмент, който на свой ред вдъхновява артистите да откриват нови пътища и да достигат до безгранична изява.“

LG и музеят в Guggenheim се ангажират да работят заедно, за да отличат и откроят творци, които разширяват възможностите на технологичното изкуство. За да проследите пътуването, моля, посетете официалния уебсайт на LG за инициативата LG Guggenheim Art and Technology Initiative.

Свързани публикации