Нов Комплекс за ранно детско развитие в София ще помага на над 1000 деца и семейства годишно

Комплексът беше открит със специална светлинна проекция на сградата на бившия дом за бебета „Св. София“

Повече от 150 деца, родители, партньори и дарители участваха в откриването на Комплекса за ранно детско развитие в София, създаден от фондация „За Нашите Деца“. Той се помещава на територията на закрития Дом за медико-социални грижи за деца „Света София“ и ще предоставя различни форми на подкрепа на децата в ранна възраст и техните семейства, на децата с увреждания и тези в риск от изоставяне, както и на осиновители, приемни родители и специалисти в социалната сфера.

Комплексът за ранно детско развитие е създаден изцяло с индивидуални и корпоративни дарения, а сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на фондация „За Нашите Деца“ от Столична община за срок от 10 години. Реновирането ѝ е на стойност над 1 500 000 лева. Средствата са вложени в цялостния ремонт на сградата, в която се помещават Дневен център за деца с увреждания, два центъра за обществена подкрепа, Център по приемна грижа и пространства за пряка социална, рехабилитационна и консултативна работа за децата в най-ранна детска възраст.

„Ние, във фондация „За Нашите Деца“, не забравяме миналото и инвестираме в бъдещето на децата и семействата, на които ще помагаме в нашия Комплекс за ранно детско развитие. До скоро тук живееха изоставени деца, а сега това е пространство за семействата, за да останат заедно. Щастливи сме, че закрихме дома за бебета и на негово място създадохме място, в което водещо да е доверието и споделената грижа“, сподели д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца“. Тя благодари на всички дарители и партньори за подкрепата и подчерта, че Комплексът за ранно детско развитие е естествен резултат от дългогодишните усилия на организацията да прави ключови реформи в политиките за деца в риск у нас.

Първата ми среща с Фондацията беше преди 13 години. Пътят, който извървяхме заедно, не беше никак лек, а повечето хора смятаха, че усилията ни са обречени. Аз обаче бях сигурна, че успехът ще е налице само ако Общината и експертите от НПО сектора обединят сили. Това е кауза на цялото общество и си струва да се борим за нея всеки ден, за да помагаме заедно на всички семейства и деца, които се нуждаят от помощ и подкрепа!“ – с тези думи се обърна към гостите Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Присъстващите на откриването на Комплекса за ранно детско развитие станаха свидетели на впечатляваща светлинна инсталация на сградата, специално създадена от MP-STUDIO, с която символично бяха затворени вратите на дома за изоставени деца и бяха отворени тези на новия комплекс. Визуалното пренасяне в „миналото“ и „настоящето“ бе завършено от емоционалните истории на изоставено момче и на родител на дете с увреждане, получил подкрепа в новия комплекс, разказани от актьорите Алек Алексиев и Яна Титова.

От 1992 година специалисти на фондация „За Нашите Деца“ работят за закриването на социални институции за деца и предоставянето на подкрепа на семействата, за да останат с децата си. Фондацията въвежда пилотно приемната грижа, предотвратяването на изоставянето на деца и реинтеграцията на деца от домове в родните им семейства, като участва и в създаването на първата нормативна рамка за това.

В партньорство с отделите за закрила на детето и ръководството на ДМСГД „Св. София“, през 2016 година Фондацията извежда в приемни семейства и последните деца, с което официално домът остава в историята. Години по-късно, с подкрепата на дарители и съмишленици, сградата започва да се ремонтира, за да се трансформира в Комплекс за ранно детско развитие.

Повече за Комплекса ще откриете тук: https://detebg.org/compleksi-za-ranno-detsko-razvitie/ Фондация „За Нашите Деца“ изказва своята благодарност към генералния партньор на събитието MP-STUDIO, както и на VPetrov.photography, изворна вода DEVIN, МЕТРО Кеш енд Кери България и Ред Девил Кетъринг.

Свързани публикации