OLX отчита над 300% увеличение в онлайн предлагането на автомобилни гуми и джанти

Въпреки увеличението в предлагането на гуми, платформата отбелязва спад в търсенето през март 2022

Най-голямата платформа за онлайн търговия OLX отчете увеличение в предлагането на гуми и джанти през март тази година спрямо същия период за 2021 г. Предлагането на гуми в платформата се е увеличило с 310%, а това на джанти – с 302%.

Въпреки това се наблюдава тенденция за спад в търсенето на гуми – с близо 4% през февруари 2022 спрямо февруари 2021 г. Спад се наблюдава и през март. В категория „джанти“ OLX отчита увеличение през януари и февруари в търсенето съответно от 31% и 20% спрямо същите месеци предходната година, а през март – 7,5%.

За 2021 година OLX отчита високи нива на дисбаланс между търсене и предлагане от март, когато са регистрирани общо 14 152 търсения на гуми, а са били предлагани двойно по-малко – 6 089. Сходна е била и ситуацията относно търсенето и предлагането на джанти. Най-високо е било търсенето на гуми през ноември – 22 801, когато са били активни 8 600 обяви.

С наближаване на първата за тази година смяна на сезонни гуми, отново се наблюдава висока активност в платформата. През изминалия месец март тенденцията се обръща и е налично по-ниско търсене в сравнение с предлагане, но спрямо март миналата година, предлагането е нараснало с 310%.

Очаквано, най-високи са нивата на търсене и предлагане в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. Изненадваща е активността от град Вълчедръм, който по предлагане на джанти изпреварва градове като Пазарджик, Асеновград и Сливен с 1002 обяви за периода март 2021 – март 2022. Отчетеното търсене от града също е с високи нива, където за същия период са регистрирани 2823 търсения. С това градът изпреварва Шумен, Добрич и Перник.

Икономическата ситуация в света е динамична и това определя поведението на различните пазари. Изненадани сме обаче от активността на по-малки градове в България, които успяват да надминат двойно и тройно по-населени такива от тях с предлагането на подобни автомобилни аксесоари. Такъв е примерът с Нови пазар, от който са регистрирани 1968 обяви за гуми. С това той изпреварва Перник, Добрич, Асеновград, Враца и се нарежда на девето място по предлагане гуми и джанти в периода март 2021 – март 2022“, споделя Андрея Пачеко, старши бранд мениджър, OLX България.

Независимо дали говорим за търсене, или предлагане, активността в платформата по отношение на автомобилни аксесоари се увеличава значително през последната година. Грижите за автомобила са неотменна част от ежедневието на повечето домакинства. Щастливи сме, че все повече хора се доверяват на OLX“, допълва тя.

Свързани публикации