Проф. д-р Александър Оскар: „Препоръчително е да се постави четвърта доза, защото това е единственият доказан метод, който предпазва от тежко протичане на болестта“

Проф. д-р Александър Оскар се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която подпомага взимането на информирано решение относно ваксините

„Препоръчително е да се постави 4-та доза, защото на този етап това е единственият доказан метод, който предпазва от тежко протичане на болестта. Вирусът мутира и новите щамове имат способността да “заобикалят” имунитета, поради което е необходимо поставянето на бустерна доза от ваксината срещу COVID-19“, това посочи началникът на клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“ проф. Александър Оскар, който се присъединява към инициативата „Ти решаваш“ на БЧК. Тя обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да бъде предоставяна вярна и научно доказана информация относно развитието на ковид-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест, и всичко друго, необходимо на всеки човек, за да вземе информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не.

По думите на проф. Оскар най-уязвими са хората над 60 годишна възраст, както и тези с хронични заболявания. „Според австралийските здравни власти, четвъртата доза трябва да се постави на всички граждани от 50 до 64 години и е препоръчителна за гражданите от 30 до 49 години. Европейският център (ECDC) препоръчва втори бустер на всички граждани над 80 години“, каза още проф. д-р Оскар.

Проф. д-р Александър Оскар, д.м. е ръководител на Катедра по Офталмология към МУ – София, началник на Клиника по Очни болести на УМБАЛ „Александровска“, председател на Българското Дружество по Детска Офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика, автор и съавтор в 2 монографии и над 100 публикации в български и международни научни списания.

Свързани публикации