Проучване на OLX: 46% от потребителите пазаруват предимно онлайн заради пандемията

52% пък комбинират пазаруването по магазините с онлайн пазаруване

Потребителско проучване на OLX посочва, че пандемията е променила значително навиците на потребителите. 46% от тях споделят, че пазаруват предимно онлайн, а 52% комбинират физическото пазаруване с онлайн такова.

Празничното пазаруване тази година започна с Черния петък и множеството онлайн оферти, достъпни за потребителите. 56% от анкетираните са пазарували предимно модни артикули, за които са похарчили до 100лв, а близо 31% – черна техника. Бялата техника се нарежда на трето място по търсене с 21%. Висок е процентът на пазарувалите напълно случайно по време на Черния петък – 45% от тях са закупили стоки, които не са били планирани.

Пандемията е оказала влияние не само върху начина на пазаруване на потребителите, а и над начина, по който празнуват. 70% от участниците в проучването споделят, че тази година са закупили подаръци само за най-близките си. 47% заявяват, че са отделили между 50 и 200 лв. за коледни подаръци, като най-предпочитаните такива са модни артикули и спортни стоки. 43% от потребителите споделят, че ще прекарат празниците у дома поради пандемичната обстановка.

Проучването на OLX показва също, че 43% от потребителите са отменили пътуване в чужбина за празниците, а едва 23% планират да пътуват и да се забавляват както преди по време на Коледните и Новогодишни празници. Респондентите изтъкват въвеждането на зелен сертификат и новите противоепитемични ограничения като основен мотив за отменените пътувания и прекарването на празниците у дома.

Заключенията от потребителското проучване на OLX са, че потребителските нагласи са силно променени поради пандемичната обстановка. „Поради повишеното търсене на стоки за предстоящите празници съветваме потребителите да се пазят от фишинг атаки. Все по-голям е делът на потребители, които се насочват към онлайн пазаруването като надежден инструмент за празнично пазаруване. Това обаче прави платформите за онлайн пазаруване апетитни за измамниците. Необходимо е всеки потребител да подхожда с изострено внимание към достъпните оферти“, споделя Камен Янкулов, управител на OLX България. Въвеждането на зелен сертификат като противоепидемична мярка пренасочва потребителите от моловете към онлайн платформите, което създава благоприятна среда за развитието на онлайн търговията и повишаване на доверието на потребителите в нея.

За OLX

OLX България достига до над 60% от потребителите на интернет в България и е част от OLX Group, която развива платформи за онлайн обяви в над 40 държави. Уникалните потребители на OLX в България са над 2,7 милиона, които генерират около 7 000 продажби дневно.

На глобално ниво в групата работят 4 000 души в 25 офиса на 5 континента. Основна мисия на компанията е да подобрява живота на потребителите си, като ги свързва за взаимно изгодни сделки онлайн. На глобално ниво в OLX се публикуват над 54 милиона обяви всеки месец, има над 1,9 милиарда посещения на платформите на компанията. Всяка секунда се публикуват обяви за 3 жилища, 4 модни артикула, 2 автомобила и 2 телефона.

Свързани публикации

Доклад за киберсигналите на Microsoft: Заплахи за сигурността на местата за провеждане на събития и спортни прояви

Пети доклад Cyber Signals: Усъвършенстване на мерките за сигурност при големи събития с помощта на киберсигурността. Microsoft публикува…