ПЪТЯТ НА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ

Устойчивото развитие е съществена част от начина, по който Coca-Cola HBC България развива бизнеса си на всички нива. Множеството усилия в тази посока са част от дългосрочната стратегия на компанията и стремежът й да се развива с грижа за обществото и природата, като оптимизира максимално ресурсите, които употребява в производството си и намали отпечатъка, който оставя върху околната среда, утвърждавайки се като отговорен производител.

„Coca-Cola е компания, която е добре позната на всички. Смятам, че усилията, които полагаме като система в посока устойчивост трябва да включват серия от конкретни действия, бързина, фокус и инвестиции. Наскоро групата на Coca-Cola Hellenic обявихме публично своя амбициозен, но постижим ангажимент за постигане на нетни нулеви емисии по цялата си верига на стойност до 2040 г., включително и да намалим отпечатъка от собствената ни дейност, партньори и потребители, за който ще инвестираме около 250 милиона евро до 2025 г.“, споделя Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на Coca-Cola HBC България на гала вечерта „The World Ahead 2022“, която се състоя на 1 февруари в София.

Събитието „The World Ahead 2022“ се организира от британското издание The Economist и е част от темата на списанието за „новата реалност“ на предстоящата година. На гала вечерта присъстваха президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова и близо 200 гост-делегати, сред които представители на Европейската комисия, посланици и бизнес лидери. По време на официалното събитие Юрг Буркхалтер подчерта, че компанията непрекъснато се стреми да въвежда иновативни решения, които да ускоряват пътя й към целта да постигне нетни нулеви емисии. Акцентирайки върху ролята си на водеща компания и въздействието, което имат, той представи и няколко практически примера, които системата на Кока-Кола в България вече стриктно изпълнява, с цел да постигне своите цели по пътя на устойчивото развитие.

За да подобри енергийната ефективност, производственият център в Банкя работи със 100% възобновяема електроенергия, а този в Костинброд – с 50%, като компанията се стреми да премине към 200% възобновяема електроенергия. С цел преминаване към нисковъглеродни и безвъглеродни алтернативи, Coca-Cola HBC България приложи програмата „Зелен автопарк“ и замени своите камиони, мотокари и всички останали превозни средства на търговския персонал с хибридни и електрически такива. С цел оптимизиране на използваното количество пластмаса по отношение на опаковките, компанията инвестира в развитието и внедряването на иновативни решения и използва по-малко материал за производството на всяка една своя бутилка. Също така, компанията елиминира фолиото, използвано досега за опаковането на мултипак и използва рециклиран материал за производството на нови бутилки. Coca-Cola HBC България осигури енергийно ефективни и екологични хладилни витрини на своите клиенти и до момента компанията разполага с около 75 000 хладилни витрини у нас, като половината от тях използват 60% по-малко енергия в сравнение със старите. Освен това, компанията всекидневно работи и по отношение на производствения процес и успешно успява да намали потреблението на вода с 14% за производството на една напитка.

През последните 100 години компанията Кока-Кола е водещ и пряк участник в много социално-икономически и екологични инициативи, като непрекъснато се стреми, заедно с всички заинтересовани страни, да определя дневния ред и да не спира да оказва влияние по пътя си напред. Изпълнителният директор на Coca-Cola HBC България сподели още, че компанията ще използва собствения си мащаб и обхват на пазарите, за да помогне за решаването на глобалната криза с пластмасовите отпадъци, да постигне целите си за устойчивост и да намали въглеродния си отпечатък. Coca-Cola Hellenic има за цел да създаде системна промяна чрез кръгова икономика, като се ангажира до 2030 г. да събере 100% от своите опаковки, които пуска на пазара – всичката пластмаса, алуминий и стъкло, следвайки модела „bottle to bottle”. Това е от изключително значение, за да може в България да се създаде съвременна система за събиране на отпадъчните материали, с която да се постигнат отлични резултати в рециклирането, както и компанията непрекъснато да притежава материалите, които влага, за да ги използва повторно за нови производства.

Свързани публикации

Сертификатът COVID Shield гарантира системно прилагане на стриктни мерки за безопасно пазаруване в 105 магазина на Lidl в страната

Лидл България бе първата хранителна верига, получила този сертификат от представителите на TÜV AUSTRIA за България Сертификатът COVID…

За кредита без игрички

Рекордно ниските (все още) лихви по потребителските кредити създават риск потребителите да влязат в спирала от постоянно увеличаващи…