За кредита без игрички

Рекордно ниските (все още) лихви по потребителските кредити създават риск потребителите да влязат в спирала от постоянно увеличаващи се задължения. Тази опасност се подсилва и от някои практики, които кредитиращите компании използват, за да стимулират потреблението. Според Даниел Дьодерлайн, изпълнителен директор на норвежката компания за мобилни разплащания Settle, това се случва най-често посредством планове, които дават точки и бонуси при увеличаване на заема. „Общото между повечето компании за потребителски заеми е, че доставчикът използва психологически техники, известни още като геймификация, за да гарантира, че ще се удавите в дългове“, добавя той.

Геймифакацията (от англ. game – игра) се основава на награждаването на това, което се счита за правилно поведение, за да ви стимулира да го правите повече. В този случай – да теглите повече кредит чрез точки, нива, награди и т.н. Този модел за постигане на определени по-високи нива и печеленето на примамливи награди е конструиран с цел да тласне потребителите да харчат повече, обикновено чрез заеми и да продължат да надскачат своите реални възможности. Това е моментът, в който не трябва да се забравя каква е първоначалната причина да изтеглите кредит, какви са вашите цели и финансови възможности.

Даниел Р. Дьодерлайн дава няколко ценни съвета как трябва да се предостави кредит по правилния начин, без геймификация, която често води до дългова спирала. Той споделя, че за него „Геймифицирането на задълбочаването на дълга е неморално, така че да се предоставя кредит правилно означава то да бъде отстранено“. Тоест, следва да се отстрани предоставянето на всякакви бонуси при тегленето на още един кредит. Затова потребителите трябва внимателно да проучат този аспект и да не се подвеждат от изкушаващите предложения и награди, които се предоставят.

Второ и много важно според Дьодерлайн е това, че кредитът трябва да бъде лесно достъпен, ако искаме да работи като финансов буфер, когато имаме нужда от него. Премахването на сложния и често аналогов процес на кандидатстване и премахването на получаването на физическа карта по пощата изглежда разумно. За постигането на това има една проста алтернатива – нека този дълъг и тягостен процес се замени с незабавен достъп до одобрения кредит през мобилно устройство. Все пак почти цялото ни ежедневие преминава пред телефона – там комуникираме с близките си, провеждаме срещите си и още куп други неща. Защо да не можем да достъпим и допълнителни средства бързо и лесно?

„И накрая – трябва също толкова лесно да е и изплащането на кредита, колкото и самото изтегляне. В същия канал, в който е изтеглен, на телефона си да можем да го върнем, лесно, колкото изпращането на текстово съобщение. Без хартиени сметки по пощата, без дълги номера на сметки, референтни номера или изчисляване на неплатени салда“, допълва още Даниел.

Вероятно това ви се струва невъзможно. Мислите си, че ще ви се наложи да се сблъскате с дълго чакане, тежко връщане с огромни лихви и всичките съпътстващи изтеглянето на кредит неприятни процеси. Всичко това е напълно възможно и точно това ви предлага Settle.

Съвсем скоро Settle ще предоставя кредит по правилния начин – без геймифициране, без кредитна карта, без сложни процеси. Само и единствено чрез мобилния ви телефон. Кредитната линия в Settle е достъпна в България, в партньорство с водещата компания за потребителско финансиране Viva Credit, част от MFG. Целта на платформата за мобилни разплащания Settle е да предостави на хората бърз и лесен достъп до кредит, да им даде възможност да контролират финансите си само и единствено чрез телефона си. Settle ви спестява въвеждането на картови данни и ви позволява да платите в рамките на само няколко секунди – само с едно плъзване по екрана на мобилния телефон.

Свързани публикации