Руският ХИВ

Снимка diego_cervo

В края на септември тази година стана ясно, че в Русия е 10 пъти по-вероятно да се разболееш от СПИН, отколкото в Европа.

Според Наталия Ладная, старши изследовател в Центъра за превенция и контрол на СПИН, миналата година в страната са регистрирани 60 000 нови случая на ХИВ инфекция. В същото време в целия ЕС са регистрирани едва 25 000 случая.

Официално повече от 1.1 милион души живеят с ХИВ вирус в Русия. Според Вадим Покровски, ръководител на руски научен център, изучаващ проблемите на СПИН реалният брой на ХИВ позитивните достига 1.5 милиона руснаци. Щетите за икономиката от разпространението на вируса се оценяват над 225 милиарда рубли годишно. Това са преки държавни разходи за лечение, изплащане на инвалидни пенсии, както и косвени загуби поради преждевременна смърт. Според експерти стратегията на правителството е неефективна и не предвещава подобрение на ситуацията.

Тихата пандемия

В Русия има тиха епидемия от ХИВ. Вирусът на ХИВ се разпространява в пъти по-бързо, отколкото в европейските страни и дори в постсъветското пространство. Подобен брой нови случаи няма нито в Украйна, нито в Турция, нито дори в Таджикистан, който граничи с основния производител на опиум в региона – Афганистан. Освен това през 2019 г. Русия влезе в топ 25 на страните в света, където ХИВ се разпространява най – бързо, според данните на UNAIDS. И в този връх – само Русия и африканските страни.

Руският ХИВ-рекордьор е Кемеровска област в Сибир. Там случаите на СПИН са три пъти повече от средните за страната. По население тази област е относима със Словения. За справка миналата 2020г. в Словения случаите на заразени с ХИВ са сто пъти по-малко от тези в руската област.

Кратка история на пандемията

Първата вълна на ХИВ в Русия се наблюдава в края на деветдесетте години. Това е времето на т.нар. „хероинов шик“. Това е времето на инжекционните наркотици, когато болестта се разпространява чрез “мръсните” спринцовки. От 1995г. държавата започва масово тестване за ХИВ. Тестват се затворници, кръводарители, бременни жени, чужденци, кандидати за работа… Това може би допринася за скока на отчитаните заболели в края на 90-те години.

В началото на новия век се забелязва известно забавяне в разпространение на вируса. Причината е в известни успехи в борбата с наркотиците и с факта, че държавата е  успяла да идентифицира мнозинството от заразените през 90-те години. Въпреки това от 2005г. се забелязва нов ръст на заболяваемостта. Това е времето когато разпространението на СПИН излиза извън групата на наркоманите и започва масово да се разпространява по полов път.

През 2017г. броят на новите случаи достига рекорд – 107 хил. новозаразени. До 2019г. новите случаи спадат на 97 хил. Според прогнозите до 2030г. поне 580 000 ще бъдат диагностицирани с ХИВ.

Центрове на пандемията

Повечето от новите случаи изобщо не са в Москва или Санкт Петербург, а в Урал и Сибир: в Кемеровска, Иркутска област и Пермската територия. В Кузбас и Иркутска област почти всеки 50-и жител е заразен с вируса. Тоест във всяка жилищна сграда или дори на вход вероятно има хора с ХИВ.

Ако разгледаме географското разпространие на ХИВ прави впечатление, че това са погранични с Казахстан райони. Точно през границата с тази страна трафикът на наркотици отиде в Русия. През 90 -те и 2000 -те години 90% от опиатите идват от Казахстан в Русия.

В Русия ХИВ инфекцията продължава да се смята за болест на маргиналите: наркомани, проститутки, затвотници. Данните за разпространението сочат, че вирусът в последните години се предава по полов път.

Ситуацията се влошава и от факта, че само 55% от всички HIV-позитивни пациенти в Русия получават антиретровирусна терапия, тоест терапия, потискаща вируса. Това означава, че останалите 45% потенциално продължават да предават вируса на други хора. За сравнение  у нас през миналата 2020г. 98% от позитивните получават подобна терапия.

Положението в Русия се влошава и от липсата на адекватно здравно и сексуално възпитание на населението. Все още битуват неактуални разбирания, че СПИН е заболяване на младите хора. През 2019г. около 40% от новите случаи на ХИВ позитивни са при хора над 40 години. За борбата с ХИВ пандемията пречи стигматизирането на заразените със СПИН. Мнозина руснаци изпитват неудобство да посещават редовно клиники, за да се тестват за ХИВ вирус.

Свързани публикации