След кеша Швеция обръща гръб и на платежните карти

Дигитализацията на разплащанията се случва с по-бързи от очакваното темпове. Последните данни показват, че Швеция, която е сочена като една от първите изцяло безкешови общества в света, вече е отхвърлила не само кеша, но и платежните карти. По време на седмицата, белязана от големи отстъпки в края на ноември, в скандинавската страна са били регистрирани по 5000 плащания на час – с мобилното приложение Swish. Апликацията, която обединява платежните системи на шест от водещите банки в страната, позволява потребителите да изпращат пари директно по телефонен номер, а също така и да правят лесни и бързи разплащания с онлайн и офлайн магазини. През последния уикенд на ноември са били осъществени 3,6 млн. разплащания – без кеш и без платежни карти – изцяло в приложението.

Подобни тенденции, дори и не в този мащаб, отчита и алтернативата на Swish в България – норвежката платформа за мобилни разплащания Settle, оперираща в страната от март 2021 г. Според проведено проучване от компанията през ноември тази година над ⅓ от анкетираните смятат, че плащането през мобилния портфейл в телефона им пести време и натоварването да носят портфейл в себе си, както и ги предпазва от злоупотреба с банкова карта. За 44% от анкетираните мобилният портфейл е предпочитан, независимо от ситуацията, 35% използват мобилни разплащания, винаги когато имат тази възможност при пазаруване онлайн и 21% – когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.

„Българските потребители вървят в крак с европейските тенденции и вече изискват от търговците повече удобства в процеса на пазаруването, а от своя страна бизнесът не само прави всичко възможно, за да отговори на нуждите им, но и намира редица позитиви от интегрирането на Settle като част от потребителското изживяване. Нашите партньори отчитат, че при избор на плащане със Settle получават преимущества като по-малко „изоставени колички“, по-бързо и лесно приключване на поръчките от потребителите, автоматично получаване на постъпленията и лесно възстановяване на сумите към клиентите, в случай на връщане на поръчката. В допълнение, ние работим и в тясно сътрудничество с най-активните от тях, за да имат възможност да предложат и допълнително отстъпки и по-атрактивни условия за техните клиенти”, коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle за България.

Проучването на Settle показва, че повече от половината от анкетираните си представят, че до 2-3 години всички разплащания ще са изцяло дигитални и бъдещето на парите ще претърпи драстични промени, а парите в брой ще бъдат използвани все по-рядко.

Свързани публикации

Проф. Георги Момеков: „Премахването на всички ограничения, свързани с COVID-19, не е рационално, особено предвид наблюдаваните в Китай тревожни ръстове в заболяемостта през последните седмици.“

Проф. Георги Момеков също се присъединява към инициативата „Ти решаваш“ на Българския Червен кръст, която предоставя достоверна информация…