Студенти и ученици работят заедно по проекти за опазване на околната среда

Студенти помагат на ученици да разработят проекти, свързани с опазването на околната среда. Проектът „Back to school – кауза природозащита“ на Българска фондация Биоразнообразие е един от финалистите в осмото издание на Vivacom Регионален грант. Студенти в сферата на природните науки от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се връщат в родните си училища в София, Червен бряг и Велико Търново. Там в серия от срещи – лекции, работилници и дейности на терен с експерти от фондацията, те провокират интереса на учениците в сферата на околната среда и им показват как те самите могат да реализират конкретни кампании за опазването на природата. Чрез инициативата настоящите и бъдещите професионалисти не само информират за актуалните теми в природозащитата като опазване на биоразнообразието, защитени територии, климатични промени, управление на отпадъците, кръгова икономика, но и подпомагат организирането на инициативи на ниво училище или общност, предложени от самите ученици.

„В различните дейности, които природозащитните организации инициират, се включват предимно вече интересуващи се от природата участници. Така се зароди и идеята за нашия проект – да събудим интереса към опазване на природата още от ученическа възраст чрез срещи с професионалисти, открити уроци и извънкласни дейности на открито“, сподели Йорданка Славова от Българска фондация Биоразнообразие.

Учениците от ОУ ”Христо Смирненски” – Червен бряг участват с изключително голям интерес в дискусия и работилница със студенти от Биологическия факултет и експерти от Фондацията. Голяма част от темите за опазване на околната среда са застъпени в учебния материал, но това, което се забелязва от срещите, е, че е трудно да се обвържат с ежедневието, природните дадености на региона и с цялостното управление на ресурсите и отпадъците. Това е и най-ценното в инициативата – учениците се срещат с хора, които се развиват професионално в тази сфера, и могат да почерпят от тях реален опит.

„Проектът „Back to schoolкауза природозащита“ е страхотна и в същото време много различна инициатива от тези, които подкрепяме. Най-хубавото в нея е, че събира в една общност студенти и ученици да работят заедно по съвместни проекти. През годините и сега изграждането на общности е било и продължава да бъде едно от най-ценните предимства на Vivacom Регионален грант, затова се радваме, че имаме възможност да ги подкрепим в рамките на 8-ото издание“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

В осмото издание на Vivacom Регионален грант телекомът получи рекордните до сега 360 кандидатури, 14 от които бяха подкрепени с над 62 000 лв. Съвсем скоро предстои стартът на новото издание на кампанията. Инициативата се реализира съвместно с Български център за нестопанско право.

Свързани публикации