Светослав Иванов е новият съпредседател на комитет „Енергетика и минерални ресурси“ на АмЧам България

  • Американска търговска камара в България организира събитие за „Добре дошъл“ с Н. Пр. Кенет Мертен, посланикът на САЩ в България. 
  • Мандатът му започва в навечерието на отбелязването на 120-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ.
  • Оливие Маркет, президент, АТК: „Само заедно ние можем да продължим да градим по-здрави отношения в множеството стратегически сектори между двете страни.“

Светослав Иванов, изпълнителен директор, „Овергаз Инк.“ АД, е новият съпредседател на комитет „Енергетика и минерални ресурси“ на Американската търговска камара (АТК) в България. Изборът му бе потвърден от Борда на директорите на Камарата.

„Ние ценим Вашата лична енергия, отдаденост и ангажираност да допринесете за по-нататъшния напредък по енергийната тема в рамките на Камарата и по този начин – за одобряване на енергийния сектор с твърда позиция към декарбонизация и зелен преход“, каза в приветствието си Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Камарата.

За новия съпредседател

Светослав Иванов е изпълнителен директор на една от най-големите търговски компании на българския пазар на природен газ – „Овергаз Инк.“ АД. Той е председател на Българска асоциация Природен газ. Добре познат експерт в областта на природния газ в България и в Европа, Светослав Иванов е бил двигател на няколко издания на Националната програма за ускорена газификация. Той е автор и на редица публикации и изследвания. 

Светослав Иванов има магистърска степен по Индустриален мениджмънт (Германски факултет по инженерно образование и индустриален мениджмънт, Технически университет – Брауншвайг), както и по Автоматизация на елект­розад­вижвани­ята (Технически университет – София).

Цели:

  • Намаляване на въглеродния интензитет на българската енергетика.
  • Повишаване на енергийната ефективност и намаляване на енергийната интензивност на българската икономика.
  • Намаляване на прякото влияние на държавата в пазарните отношения и оттам подобряване на условията за правене на бизнес в България.

Мотивация

В мотивационното си писмо Светослав Иванов пише: „Няма как съвременното българско общество да не се интересува от своето икономическо настояще и бъдещо развитие. Хората все още не са измислили друг обективен метод за оценка на благосъстоянието освен икономическата такава. Аз вярвам, че „Овергаз Инк.“ АД може да бъде пример за оптимален баланс между икономически просперитет с изразена грижа за околната среда и бъдещите поколения. Това може да допълни усилията на АмЧам за подобряване на инвестиционния климат в България.”

„Ще работя за това експертните и политическите дискусии за българската енергетика да бъдат истински „Разговор за енергетиката“, а не само за производството на електроенергия. Нуждаем се от по-смислен въпрос „Какво ни е необходимо за производството на електроенергия в България“, посочва още той.

Приоритети на Американска търговска камара в България

Приоритетите на АТК остават стабилни и включват: Регионално и трансатлантическо застъпничество, Регионални и международни инициативи, Устойчив бизнес климат, инвестиционна среда и върховенство на закона, Дигитална икономика и иновации, Развитие на човешкия капитал.

Сред приоритетните сектори за Камарата са: енергетика, здравеопазване, образование, дигитализация, пазар на труда и производство.

За Американска търговска камара в България

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria, АТК) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 28 години. Тя обединява близо 330 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г.

Библиотека

Допълнителна информация:

  1. Абонирайте се за седмичния бюлетин с новини от AmCham (България, Европа и САЩ), от членове на Камарата и специфични анализи 
  2. Направете контакт с профила на Камарата в LinkedIn
Свързани публикации