Световният елит на изкуствения интелект и информатиката пристига в София за първата конференция на INSAIT

Топ изследователи от Google, Waymo, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck, и Yale ще представят в София последните достижения в информатиката и изкуствения интелект

INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии ще посрещне световно известни учени в областта на информатиката и изкуствения интелект на двудневна конференция, 30.09.2022 (петък) и 01.10.2022 (събота) в зала Джон Атанасов, София Тех Парк. Конференцията е под мотото Emerging Trends in AI and Computing Research, а целта на събитието е да представи технологиите на бъдещето.

Събитието е подходящо за софтуерни инженери, предприемачи, членове на академичната общност, студенти и инвеститори в дълбоко-технологичния сектор. Конференцията се провежда ежегодно като част от мисията на INSAIT за утвърждаване на региона като дестинация за научни изследвания и дълбоки технологии от световно ниво.

Презентациите включват машинно обучение, компютърно зрение, автономни автомобили, киберсигурност, обработка на естествен език, езици за програмиране, криптография, компютърни архитектури, и верификация от световно известни изследователи, повечето от които ментори в докторантската програма на INSAIT:

 • Д-р Рупак Мажумдар, директор на Макс Планк Институт за Софтуерни Системи и изследовател в AWS, световно известен учен в сферата на софтуерната верификация.
 • Д-р Кристина Тутанова, изследовател в Google AI и гост преподавател във Вашингтонския университет, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Люк Ван Гуул, професор в ETH Zurich и изследовател в INSAIT. Един от най-цитираните учени в света в сферата на машинното самообучение и компютърното зрение.
 • Д-р Драго Ангелов, директор на изследователската дейност на Waymo (компанията, преди позната като проекта на Google за създаване на автономни автомобили), световно-известен учен в областта на компютърното зрение, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Мартин Одерски, професор по езици за програмиране в EPFL и ACM fellow, изобретил езика за програмиране Scala. Носител на ERC Advanced грант, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Д-р Мариана Райкова, изследовател в Google, преди това професор в Yale, и един от водещите учени в сферата на криптографията.
 • Проф. Виргиния Василевска Уилиямс, професор по теория и алгоритми в MIT, Sloan fellow и изобретател на най-бързия алгоритъм за умножение на матрици в света. Член на Консултативния съвет на INSAIT, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Отмар Хилигес, професор по компютърно зрение в ETH Zurich, преди това изследовател в Microsoft Research, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Цъ Жанг, професор по машинно самообучение и системи в ETH Zurich, преди това постдокторант в Станфорд, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Драгомир Радев, председател на Консултативния съвет на INSAIT и професор по обработка на естествен език в Yale, чиято работа е призната с множество награди, сред които ACM, ACL, AAAS и AAAI fellow, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Мартин Яги, професор в областта на Машинното самообучение в EPFL, преди това изследовател в ETH Zurich, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Онур Мутлу, професор в областта на компютърните архитектури в ETH Zurich, ACM и IEEE fellow, чиито изследвания са внедрени в множество чипове, включително тези на Apple, Intel, IBM, Samsung и Sun Microsystems, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Петер Мюлер, професор в областта на  софтуерната верификация  в ETH Zurich. С изследванията си той полага основите в областта на софтуерната верификация, като в момента работи по създаването на SCION, ново поколение сигурен и надежден интернет, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Лоран Ванбевър, професор в ETH Zurich, чиито изследвания за повишаване на сигурността и надеждността на компютърните мрежи са от важна роля за формирането на нова научна сфера. Носител на ERC Starting грант, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Срджан Цапкун, професор в ETH Zurich, и ACM fellow, носител на ERC Consolidator грант, член на Надзорния съвет на INSAIT, ментор в докторантската програма на INSAIT. Неговите изследвания в областта на информационната сигурност – както хардуерна, така и софтуерна, са основополагащи за развитието на тази сфера в световен мащаб.
 • Проф. Матиас Пайер, професор в EPFL, чиито изследвания в сферата на информационната сигурност имат разнообразни приложения в индустрията. Носител на ERC Starting грант, ментор в докторантската програма на INSAIT.
 • Проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT и професор в ETH Zurich. Изследванията на проф. Вечев помагат за създаването на по-надежден и сигурен изкуствен интелект. Единственият българин носител на два ERC гранта: Starting и Consolidator.

Цената на билета за двудневното събитие е 40 лева, за студенти – 10 лева, за ученици – безплатно.

Сайт на конференцията и регистрации: https://conf.insait.ai/

Свързани публикации