Трансформиращо STEAM образование: През първата година в Dream Space се обучиха повече от 3500 ученици и 900 учители

България е поела по пътя на създаването на над 2500 STEM центрове в училищата, като целта е до 2026 г. да има изграден STEM център във всяко държавно и общинско училище. В паралелни усилия Microsoft България, с подкрепата на Телелинк Бизнес Сървисис, създаде безплатния STEAM образователен център Dream Space. От стартирането си преди една година Dream Space е приел 3500 ученици и 900 учители, които са участвали в завладяващи, базирани на научни изследвания STEM преживявания. В Dream Space учениците усъвършенстват своите STEAM умения и изчислително мислене наред с важни социално-емоционални умения като емпатия, творческо мислене, етично вземане на решения и сътрудничество. Откакто е отворил врати, центърът е организирал 140 иновативни STEAM работилници, в които учениците са в центъра на усвояването на специфични знания, умения, поведения и ценности, които им помагат да откриват и създават работещи решения на местни и глобални проблеми.

“Dream Space, нашият образователен STEAM център, създава значими преживявания, които помагат на децата да придобият умения за бъдещето. Признавайки, че нашите младежи са архитектите на утрешния ден, наш дълг е да ги снабдим с необходимите умения и ноу-хау, които са от съществено значение за бъдещата им заетост. Удовлетворяващо е да наблюдаваме как учители и директори на училища активно се включват в нашите работилници заедно със своите ученици и сме развълнувани от нарастващия интерес от страна на други желаещи да повторят преживяването Dream Space в собствените си училища”, каза Калин Димчев, Изпълнителен директор на Microsoft България и Генерален мениджър на Microsoft за Адриатическия регион.

Dream Space поставя учащите в ролята на изследователи. Също така, за да може вълнуващото преживяване в Dream Space да има траен ефект върху мотивацията, упоритостта и проактивността на учениците, всеки клас има своя собствена мисия, която децата трябва да изпълнят заедно.

“Аз и моите ученици сме впечатлени от атмосферата на активно учене, създадена от фасилитаторите, и от стила им на общуване с учениците. След посещението често представям проблеми от реалния живот по време на уроците с подходяща тема. Винаги се стремя да мотивирам учениците си и STEAM обучението в Dream Space беше много полезно за мен и моите ученици в тази посока. Бих искал да посещавам Dream Space всяка година с различен клас. Това беше много вълнуващо, мотивиращо и вдъхновяващо преживяване за мен и моите ученици”, каза Елена Пенчева-Колева, старши учител в 44-то СУ в София.

През тази учебна година екипът на Dream Space е планирал още интересни инициативи, включително повече STEAM работилници за ученици, стартирането на Dream Space TV, клубове за ученици и целенасочено обучение за студенти по педагогика от университети. Ще бъде създадена Академия за учители Dream Space, която ще се фокусира върху STEAM обучението и създаването на съдържание с Minecraft Education, Micro:bit, MakeCode Arcade и други безплатни приложения за Windows. Учениците и учителите могат да очакват и отбелязването на Деня на образованието 2024 г. на тема „Традициите на нашето бъдеще“, както и големия финал на учебната година в Dream Space – хакатон.

За да научите повече подробности и да резервирате място за безплатна работилница за клас ученици в Dream Space, моля, посетете www.dreampace.bg.

Свързани публикации

Как под хладнокръвното ръководство на един военен Португалия се нареди сред световните шампиони във ваксинирането?

Сейшал, Португалия, Леви Фернандес от Франс прес. Португалия, която е сред световните първенци по ваксиниранесрещу КОВИД-19, дължи голяма…