Трябва ли да чуем третия солов албум на Лиъм Галахър?

Снимка Instagram

Новият солов албум на Лиъм Галахър “C’mon You Know” зае първо място в британската класация с излизането си. Певецът отбелязва и двойна победа, защото разпространеният на същата дата (27 май) с него запис на живо “Down by the River Thames” е на четвърто място в нея.

С това постижение Лиъм Галахър изравнява 11 първи места на брат си Ноел, като се вземат предвид и албумите с „Оейзис“.

Според в. „Индипендънт“ “C’mon You Know” е „триумфално завръщане“, а “Ню мюзикъл експрес” го определя като „най-добрия му и най-експериментален албум досега“. В. “Гардиън” обръща внимание, че “C’mon You Know” „не ускорява пулса повече от двата предшестващи го, но пределено показва стремежа на Галахър да разшири обхвата си. Звездният състав от автори, продуценти и специални гости, като Дейв Грол, Езра Кьониг и Ник Зинър дава много шлифовка и идеи“.

Албумът  “C’mon You Know” е брит-поп, рок, пънк, електро с  елементи на психиделичност. Пропит е с носталгия към “Бийтълс”,  “Ролинг стоунс” и “Оейзис”, но и показва еволюцията на певеца. На 50 години Галахър е запазил характерния си глас, с който може да придаде чувства и на безсмислени текстове.

Водещият сингъл на албума “Everything Electric” напомня за “Оейзис“, но се проправя и собственият почерк на Лиъм Галахър. Съавтор на песента е Дейв Грол, който свири на ударните. Тя е показателна за стила на Лиъм – ритмична музика, запомнящ се припев, пронизващ глас.

Баладата на албума е “Moscow Rules”, изпълнена с меланхолия и несигурност, под акомпанимент на пиано.

“Better Days” е по-експериментална, с променящ се съпровод. В нея ясно се усеща влиянието на „Бийтълс“. Пропита е с оптимизъм и надежда за „по-добри дни“, както и заглавната песен на албума.

Билетите за двата концерта на Лиъм Галахър в Небуърт парк през миналия уикенд бяха разпродадени за минути – общо 160 000. Той се опита да възпроизведе легендарно шоу на “Оейзис” там през 1996 г., но тогава търсенето е било като за 16 концерта.

Лиъм Галахър започна солова кариера през 2017 г. Той стана известен като фронтмен  на рокгрупата „Оейзис“, която просъществува от 1991 до 2009 г. След разпадането й той оглави групата „Бийди ай“ до 2014 г.

Дебютният му солов албум  “As You Were” (2017) беше посрещнат добре от критиката. Той зае първо място в  британската класация и стана платинен през следващата година. Отзивите за втория му албум “Why Me? Why Not” бяха предимно положителни. Той отново оглави британската класация с излизането си през септември 2019 г.

През 2010 г. Лиъм Галахър беше избран за най-великия фронтмен на всички времена в анкета сред читателите на сп. “Кю”. През 2019 г. получи наградата „Рок икона“ на Европейските музикални награди на MTV.

Със съдействието на БТА.

Свързани публикации