Универсалните пенсионни фондове регистрират положителна доходност през 2020 г.

Към момента фондовете преодоляха изоставането от кризата, заяви Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

Независимо от COVID кризата, която удари пазарите началото на 2020 г., доходността на универсалните фондове вече е положителна. Това заяви членът на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и председател на управителния съвет на Пенсионно-осигурителна компания “Доверие” – Даниела Петкова, в предаването Седмицата на Дарик.

Г-жа Петкова защити правото на всеки осигуряващ се да избере дали да остави парите в личните си партиди в универсален пенсионен фонд или да ги влее в общия бюджет на държавното осигуряване, стига това да става в условия на ясно информиране и без подвеждане.

„Очаква се първите жени, родени през 1960 г., да започнат да получават пенсии от универсалните фондове през октомври следваща година“, посочи Даниела Петкова. „За следващите пет години очакваме около 200 хил. човека да се пенсионират и да получават и пенсии от универсалните пенсионни фондове. При капиталовото осигуряване всякакви средни суми са условни, но последните данни на КФН, където са изчистени неактивните партиди, показват, че средната натрупана сума в партидите на първите пенсионери е около 5 хиляди лева. Около 35% от тях, обаче, няма да получат пенсии от ДОО, а ще разчитат само на натрупаните в пенсионния им фонд средства. Това е така, защото те нямат необходимия стаж за получаване на пенсия от държавата“, допълни тя.

Тя защити цялостния формат на пенсионната система в момента, като според нея не трябва да се противопоставят стълбовете, защото разходопокривния отразява солидарността между поколенията и ангажимента на държавата да осигури пенсии на всички граждани, а капиталовият – личният принос на всеки осигурен, което е своеобразна защита срещу влиянието на неблагориятните демографски процеси.

„По време на криза, всеки лев, без значение на пенсионер или работещ, даден в ръцете му, за да може да излезе на пазара и по този начин да подкрепи бизнеса, купувайки неговите стоки и услуги и да подкрепи брутния вътрешен продукт, като увеличи потреблението, е добра мярка“, подчерта тя. В този смисъл, бързото регламентиране на фазата на изплащане е още по-важно и като антикризисна мярка, защото осигурените лица ще получат достъп до свеж финансов ресурс. Повече налични средства в населението, ще увеличат възможностите за потребление и посрещане на неотложните нужди, особено що се отнася до хората над 60 години, какъвто е случая с пенсионерите в универсални фондове.

Даниела Петкова нарече опит за масова измама, медийните изяви на говорители, които твърдят, че доходността на фондовете е отрицателна и припомни, че от 12 милиарда лева вноските в универсалните пенсионни фондове са увеличени до 13.5 милиарда лева и увери вложителите, че парите им са на сигурно място в пенсионните фондове.

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване напомня на вложителите, че могат във всеки момент да се информират за собствените си партиди и лично да се уверят, че парите им се управляват професионално и прозрачно.

Даниела Петкова е председател на УС на ПОК “Доверие”. Тя е един от пионерите в сферата на допълнителното пенсионно осигуряване в България. Започва работа в компанията малко след създаването й през 1994 г., като главен счетоводител, като последователно заема позициите финансов директор, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет. Носител на приз „Буров“ за финансово управление от фондация „Атанас Буров“ и награда за принос в развитието на осигуряването в България на фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски“.

Свързани публикации