Vivacom Регионален грант обединява близо 400 ученици от Карлово, Сопот, Клисура, Ловеч и региона в еко инициативи

Проектите „Млади Еко Реактори“ и „Еко-приобщаващи игри“ са два от финалистите в осмото издание на Vivacom Регионален грант – инициатива, с която телекомът подкрепя граждански организации в цялата страна. Целта на проектите е чрез образователни игри и семинари учениците да се научат да събират разделно отпадъците си и да бъдат по-отговорни спрямо околната среда.

Проектът „Млади Еко Реактори“ на организация „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ цели да подобри екологичното образование на учениците в района на община Карлово. Екип от близо 20 доброволци организират еко-образователни игри и акции за почистване в региона, в които участват над 300 ученици от шест училища в градовете Карлово, Сопот, Клисура и селата Антон и Ведраре. Така учениците се запознават с ползите от разделното събиране на отпадъци. На входа на всяко училище са поставени контейнери за разделно събиране на пластмаса, хартия и стъкло.

„Проектът ни „Млади Еко Реактори е важна стъпка за нас в подобряване на екологичната култура сред подрастващите. Вярваме, че инициативата ще има дълготраен и устойчив ефект, тъй като виждаме колко ентусиазирани са децата и младежите, които се включват в дейностите. Те споделят наученото със своите приятели, близки и роднини и така допринасят за положителна промяна. Отдадеността им ни кара да вярваме, че тези млади екореактори ще реагират и в бъдеще на екологичните проблеми около тях, а няма да стоят безучастни или да са техни създатели“, споделя Цветина Захарлиева, изпълнителен директор на Сдружението.

Насърчаването на екологично мислене сред деца и младежи в град Ловеч е мисията на проекта „Еко-приобщаващи игри“ на сдружение „Знание“. Организацията се ангажира да приобщи ученици със специални образователни потребности в град Ловеч към каузата за постигане на по-чиста градска среда. Чрез еко-игри екипът на сдружението запозна над 80 деца, близо 30% от които са със специални образователни потребности, с темите за опазването на природата, пестенето на ресурси и рециклирането на отпадъци.

Основният проблем, по който искаме да работим, е преодоляване на липсата на екологично образование за деца и присъединяването на ученици със специални образователни потребности към подобни инициативи. Вярваме, че децата от малки трябва да бъдат стимулирани да се грижат за опазването на природата и градската среда, което най-лесно може да се случи с игри и адаптирани материали спрямо нуждите на всяко дете“, допълва Ралица Попова, отговорник за проекта.

Чудесно е да видим толкова ентусиазирани екипи, които са се заели с благородната кауза да възпитават и насърчават учениците в своите градове да пазят околната среда чиста. Пожелаваме и на двата проекта да достигнат до възможно най-много хора, защото посланията, които отправят, са наистина важни за опазването на природата в тези красиви кътчета на България“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

Vivacom Регионален грант се провежда за 8-ми път, като тази година телекомът получи рекордните 360 кандидатури, от които 14 бяха подкрепени с над 62 000 лева. Досега Vivacom е дарил над 500 000 лева за 108 проекта на 98 организации от цялата страна. Инициативата се осъществява съвместно с Български център за нестопанско право и подкрепя инициативи в областта на опазването на околната среда и образованието.

Свързани публикации