През 2020 г. фондация „За нашите деца“ увеличи инвестициите си в ранното детско развитие и предостави повече възможности за деца и техните семейства

Това сочат данните от годишния доклад на организацията

През изминалата година фондация „За нашите деца“ подкрепи над 2300 деца, семейства и специалисти, предостави по-широка палитра услуги, осигури повече възможности за децата и семействата и вложи допълнителни инвестиции в ранното детство. Това показват данните от доклада за дейността на организацията за 2020-а година.

Отминалата година изправи организацията пред много предизвикателства. Пандемията оказа пряко влияние, както върху работата със семействата, които тя подкрепя, така и върху цялата й дейност. Но 2020-а беше и година на нови възможности и сбъднати мечти.

Въпреки пандемичните ограничения, с много упорита работа, фондацията завърши ремонтни дейности, създаде нови центрове, привлече нови специалисти и приключи 2020-а година с удовлетворение, че мечтаният Комплекс за ранно детско развитие в София вече работи пълноценно. В това прекрасно и полезно за децата и семействата място, те получават цялата необходима комплексна подкрепа от опитен и обучен екип от специалисти – социални работници, психолози, рехабилитатори, логопеди и др.

Фондация „За нашите деца“ разкри две крайно необходими за София нови услуги, които предоставят специализирана помощ за деца със затруднения в развитието и увреждания. Вече заедно с Център за обществена подкрепа “Св. София”, Център по приемна грижа и Детска къща, работят Дневен център “Развитие” и Център за обществена подкрепа “Щастливо детство”. Организацията преобразува и обогати програмите на центровете си, за да осигури най-добра грижа за децата и семействата.

„Въпреки високата детска бедност, изолацията, насилието, изоставянето, отчаянието, отхвърлянето и това, че са „незабележими“ за обществото ни, децата са тук, част са от него и имат право и нужда от хармонична и позитивна среда за развитие, от мечти и безгрижно детство. За да я има България и утре е важно да има ангажирани възрастни с качеството на живот на децата в нашата страна. Ние работим за това.  В доклада си за миналата година ние представяме историята, с фактите и доказателствата, с промяната и с щастието да даваш смисъл на дете, да подадеш ръка и гарантираш доверие на един отчаян родител, да бъдеш прозрачен партньор на отговорна компания, да предложиш мъдри политики на отговорните институции, да се зареждаш от успехите на други граждански организации, да бъдеш успешен променотворец!“, сподели д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на организацията.

Предизвикателствата на 2020 г. и извънредната епидемична обстановка не попречиха на фондация „За нашите деца“ да проведе своята традиционна Вечер на добродетелите, която за първи път се състоя изцяло онлайн. Сцената на събитието се пренесе в домовете на близо 100 гости, които дариха над 80 000 лв. в подкрепа на каузата, доказвайки, че физически граници за добротворчеството и щедростта не съществуват.

Фондацията изказва своята благодарност на всички свои корпоративни и индивидуални дарители, институционални партньори и съмишленици, които подкрепят дейността на организацията. Целият доклад за постиженията и предизвикателствата през 2020г. можете да прочетете тук.

Свързани публикации