Загорка Зелен Фонд обяви идеята победител от националния конкурс за 2022 година

Конкурсът е част от платформата за устойчивост на компанията „Създаваме по-добър свят“. По време на събитието, ЗАГОРКА представи и Доклада си за устойчиво развитие за 2022 година

На специално събитие в Регионалния исторически музей в Стара Загора, бе обявена идеята победител от „Загорка Зелен Фонд 2022“. Това е проектът „Зелен Площад“ на Творчески колектив „На Улицата“, който има за цел да преобрази пространство в центъра на Стара Загора и да го превърне в алтернативно място, в което жители и гости на града на липите да могат да се събират и да разпускат активно, в атмосфера от зелени решения. Проектът ще бъде реализиран от ЗАГОРКА с инвестиция в размер до 50 000 лева. Творчески колектив „На Улицата“ получава за своята идея за  „Зелен Площад“ и финансова награда от 1 000 лева.

Националният конкурс „Загорка Зелен Фонд“ има за цел да подкрепя проекти, свързани с подпомагане на устойчивото развитие на град Стара Загора и региона. В конкурса през 2022 г. взеха участие 22 идеи, които бяха фокусирани в две области: опазване на околната среда или социална насоченост, подадени от физически лица и неправителствени организации от цялата страна. Предложените идеи бяха оценени от експертното жури на „Загорка Зелен Фонд 2022“.

По време на събитието, ЗАГОРКА също представи и акценти от реализираните инициативи през 2022 г., , като част от платформата за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят”, които са обобщени в Доклада за устойчивост и отговорност на компанията. Това е осмият поред доклад, който компанията публикува, за да обобщи годишния си напредък по изпълнение на целите си за устойчивост, постигнати в няколко ключови сфери, в които ЗАГОРКА е фокусирала усилията си и създава положителна промяна – околна среда, социална устойчивост и отговорна консумация.

В направление околна среда и в стремежа си да върви по пътя към нулеви въглеродни емисии до 2030 г. в производство, ЗАГОРКА намалява СО2 до 30% спрямо 2018 г., а 6% от енергията за нуждите на производството идва от възобновяеми източници чрез соларния парк в пивоварната, който от миналата година работи с пълния си капацитет. Ефективно използване на водните ресурси е друга сфера, в която ЗАГОРКА се стреми да постигне оптимални резултати. През 2022 г. потреблението на вода в производство е достигнало до 2.87 хл/хл, което е намаление от 24% спрямо 2018 г.

В сфера отговорна консумация, ЗАГОРКА инвестира 18 120 лв. през изминалата година., в кампании с фокус повишаването на безопасността по пътищата чрез посланието „Когато шофираш, никога не пий“. Компанията си партнира в това направление с Европейския картинг шампионат по издръжливост. ЗАГОРКА също така подкрепи и кампанията в тази насока, която се реализира от Съюза на Пивоварите в България. Допълнителен акцент към инициативите е промотирането на безалкохолното портфолио от бири на ЗАГОРКА, които винаги предоставят алтернатива без алкохол.

В направление социална отговорност през 2022 г., ЗАГОРКА реализира специалното пиво с кауза Загорка Юбилейно, което да насърчи консуматори да подкрепят Загорка Зелен Фонд, а заедно с марката си Ариана възобнови инициативата #Зеленодействие за опазване на околната среда чрез почистване на повече от 1 тон пластмасови отпадъци и зарибяване на 2 български язовира край София и Плевен – Искър и Горни Дъбник. Служителите на ЗАГОРКА, заедно с членовете на техните семейства се включиха в инициативата #Зеленодействие. Чрез почистването на района около тези локации, ЗАГОРКА се грижи не само за природата, но и за културата на устойчивия риболов, както и спазването на етичния му кодекс с цел да се поддържа биоразнообразието във водоемите.

„В ЗАГОРКА вярваме, че всяко наше действие трябва да допринася за създаването на един по-добър свят, в който всички ние да живеем. И неслучайно, нашата платформа е събрана визуално в една подложка за бира, за да се фокусираме върху няколко ключови сфери, в които можем да повлияем. В Доклада ни за устойчивост за 2022 година за пореден път показахме напредъка да вървим по пътя към нулев въглероден отпечатък“, сподели Олга Лавренова, изпълнителен директор на ЗАГОРКА АД, и допълни „Продължаваме да подкрепяме зелени и социално значими проекти и през тази година си поставяме високи цели с грижа към хората и природата, за да правим доброто тук и да зеленодействаме.“

„Винаги е хубаво, когато имаме такива инициативи като „Загорка Зелен Фонд“, свързани с облагородяването на града. Община Стара Загора тази година обедини различни мероприятия под общо мото и цел – „Заедно за една по-чиста Стара Загора“. Мотивира ни идеята да бъдем по-близо до децата и младите хора, за да ги привлечем към почиствания на града, залесявания, различни инициативи, насочени към разделното събиране на отпадъци в училищата и в детските градини“, сподели Радостин Танев, заместник-кмет на Община Стара Загора с ресор „Транспорт, чистота и екология“, и добави: „Ние винаги ще подкрепяме и ще заставаме зад такива каузи, които имат добавена стойност. Радостен съм, че виждам активни хора като Творчески колектив „На Улицата“, с които работим по различни проекти и които имат точно тази мисия – Стара Загора да става все по-зелен, по-красив и по-екологичен град.“

„Благодарим на ЗАГОРКА и Община Стара Загора за доверието и подкрепата. Творчески колектив „На Улицата“ е отворен към това да съдейства за превръщането на Стара Загора в един още по-добър град за живеене, творене и устойчив начин на живот. Проектът, с който кандидатствахме в конкурса „Загорка Зелен Фонд 2022“ цели точно това. Щастливи сме, че журито и ЗАГОРКА видяха потенциал в идеята и вярваме, че заедно ще успеем да превърнем тази централна градска локация в по-модерно и по-приятно място за гражданите и гостите на града“, споделиха Мирчо Христов и Недко Боянов от Творчески колектив „На Улицата“.

Пълният Доклад за устойчиво развитие на ЗАГОРКА, част от корпорацията HEINEKEN, за 2022 година, е наличен на линка тук.

Свързани публикации

ManpowerGroup България: В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на възнагражденията с цел да се запазят текущите таланти в организациите.

На 15-и януари 2022 г. беше публикуван анализът на последното проучване на ManpowerGroup България „Заплати и допълнителни придобивки…