1-вата Евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари ще се проведе на 24-25.10.2024 г., в гр. Истанбул

  • Американските търговски камари в Турция, Гърция и България организират
    1-вата Евразийска икономическа конференция, организирана на 24 – 25.10.2024 г.


  • Истанбул ще посрещне държавни, бизнес и наднационални представители, за да се надградят съществуващите бизнес и търговски контакти и да се създадат нови ползи за страните от региона и техните граждани.

Първата Евразийска икономическа конференция, която ще се проведе на 24 – 25.10.2024 г., в гр. Истанбул. Тя се организира съвместно от Американските търговски камари от Турция, Гърция и България. Тя цели ре-позициониране на икономическия потенциал на страните от региона, както и усилване на бизнес контактите между местните бизнеси и САЩ. Затова и конференцията е сертифицирана от Търговската служба към Министерство на търговията на САЩ и разчита на подкрепата на още осем от Американските камари от региона: Азербайджан, Грузия, Киргизка република, Молдова, Румъния, Туркменистан, Украйна и Узбекистан.

Американска търговска камара в България организира бизнес-мисия за български компании, за да развият деловите си контакти по време на форума.

Официалният сайт е https://eurasianeconomicsummit.events/

Цели на 1-ва Евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари

Основна цел на конференцията е усилване на икономическите взаимоотношения между участващите държави, включване на други страни и партньори, насърчаване на бизнес-контактите, подобряване на инфраструктурата и свързаността и др. с цел икономическо развитие и устойчивост.

Програмата на Първата евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари включва осем панелни дискусии, които ще посрещнат идеите и разбиранията на регионални и световни лидери от бизнеса и политиката. Също така участниците ще се ангажират в двустранни срещи (b2b), в отделни семинари с участие на ключови заинтересовани страни от държавите и от бизнеса.

Сред потвърдилите говорители са президентите на Американските търговски камари от Турция, Гърция и България. Работи се по участие на посланиците на САЩ от страните от региона, както и на секторните министри от страните-организатори. Отправени са покани за участие на ръководителите на компании от секторите енергетика, дигитална икономика, туризъм, търговия и инвестиции, финанси, строителство.

Основни теми

  • Преглед на регионалното сътрудничество
  • Търговските пътища – готовност за утрешния ден: потенциалът на Средния коридор.
  • Регионална енергийна карта
  • Министерска среща  
  • Наръчник за дигиталната икономика: изкуственият интелект и отвъд него.
  • Банкиране за растеж: финансовият сектор като регионален стимулатор.
  • Туризъм: ключов аспект за развитие иновации в хотелиерството и инфраструктурата.
  • Устойчиво производство: иновации и вериги на доставките в конкретния свят.

Концепция на конференцията

„Изправени пред геополитически и икономически предизвикателства, както и разпознавайки нуждата за по-силно, прозрачно и резултатно сътрудничество, ние обединихме усилия в организиране на Първата Евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари. Уверени сме, че тя ще бъде динамичната платформа, която ще допринесе за развитие на бизнеса и търговията между участващите държави и компании. Имайки зад гърба си опита, мрежата и репутацията на Американските търговски камари, ние създаваме една инициатива, с която да помогнем за по-резултатен диалог между бизнес, правителства и глобални организации да работят заедно за повишаване на потенциала на региона. Той включва контакти между отделните професионалисти, както и идентифициране на проекти за подобряване на регионалната свързаност, между-държавна търговия и които ще носят ползи на нашите нации и граждани.“ – споделят в своето обръщение съорганизаторите.

Локация

Конференцията ще се проведе на 24-25 октомври 2024 г., в хотел „Хилтън Босфор“, Турция.

Бизнес-партньор

Платформата за двустранни срещи (b2b) се предоставя в партньорство с b2match.

Регионът в числа

Държавите, чиито Американски камари допринасят за организацията на Първата Евразийска икономическа конференция са Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Киргизката република, Молдова, Румъния, Таджикистан, Турция, Украйна и Узбекистан. Тези държави образуват регион с население от 207 милиона души и територия от близо 2,9 млн. кв. км. Съвкупният им БВП възлиза на над 1,9 трилиона щатски долара.

Свързани публикации