А ла Моменти VII

Снимка FabrikaPhoto

Седем дена в три теми (за да е 21, разбира се).

Парламентарни избори.

Приключиха третите за годината парламентарни избори. Победители станаха Продължаваме промяната, новата формация на Кирил Петков и Асен Василев. ГЕРБ останаха на второ място, а на трето място се подредиха ДПС. БСП се срина на 4-о, а ИТН на пето. За ДБ остана 6-тото място. Възраждане успяха също да се промъкнат с резултат малко над границата.

Избирателите определено предпочетоха ПП като носител на промяната. Те изглеждат по-диалогични, по-отворени, а и действията на Петков и Василев като министри в Служебния кабинет допринесоха за реална демонстрация на техните намерения. ДБ, БСП и ИТН пострадаха от неуспеха да формират правителство в предишния парламент. Дано са си извадили правилните изводи.

Начало на преговорите за съставяне на правителство.

Победителите в изборите Продължаваме промяната стартираха веднага преговори за съставяне на редовно правителство. Веднага организираха първоначални консултации с представители на БСП, ИТН и ДБ. Първите стъпки изглеждат обнадеждаващи да имаме скоро редовен кабинет. Избирателите ясно казаха какво искат – няколко различни формации заедно да се опитат да изведат страната от кризата. Очакваме с нетърпение да видим.

Първи и единствен предизборен диспут между Радев и Герджиков.

Е, случи се, най-после. Имаше диспут. Неясно защо. Герджиков цял месец искаше и настояваше да се проведе. Получи го, но не е ясно дали е доволен. Далеч не е сигурно, че е спечелил от него. Радев изпусна репликата „Крим е руски, какъв да е…“, заради който европейски институции подскочиха, а Украйна извика посланика ни. Един дебат, а много проблеми. Политиците ни нямат практиката да водят открити дебати.

Така негативно ще завършим.

Свързани публикации