Американска търговска камара в България, Технически университет София и Стопански факултет към СУ „Свети Климент Охридски“ дадоха старт на първото издание на AmCham Hackathon 2024

  • С тази инициатива Американска търговска камара в България продължава да допринася за сближаване между образователните програми във висшите училища и нуждите на бизнеса у нас.
  • Сред ползите от провеждането на подобни инициативи са зрялост на решенията за кариерно развитие сред студентите, задържането им в България и обогатяване на пазара на труда.

    Американска търговска камара в България (АТК), Технически университет – София и Стопански факултет към Софийски университет „Свети Климент Охридски“ дадоха старт на първия AmCham Hackathon 2024. Събитието се състоя в Центъра за върхови постижения на Технически университет и привлече близо 100 студенти. На него присъстваха проф. д.т.н. Иван Кралов, ректор, Технически университет – София, доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан, Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“ и Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, АТК. Сред гостите на събитието бяха деканите на голяма част от факултетите на ТУ-София, както и лидерите и менторите от компаниите-организатори на проявата. Водещ на церемонията бе доц. д-р Агата Манолова, декан на факултет по Телекомуникации към Технически университет.

„Радостни сме, че Технически университет – София е партньор на инициативата и се радвам, че има такъв голям интерес от страна на нашите студенти. Нашето висше училище е сред водещите по показател партньорство с бизнеса. Образованието трябва да развива креативното мислене и да изгражда общности. Една такава общност е тази, която ще Ви обедини и ще Ви накара да дадете най-доброто от себе си по време на Вашето учене. Вярвам, че чрез образованието се постигат висшите цели, сред които е добруването на народите и мира по между им.“ – сподели проф. Иван Кралов пред аудиторията от студенти и преподаватели.

„Партньорството на Стопански факултет към Софийски университет с Американска търговска камара в България датира от 2021 г., когато организирахме „Образователна програма в сферата на човешките ресурси“. За всеки трябва да е изключително ясно, че най-ценният актив на всяка организация е именно – човешкият капитал. Без него – те са изгубени. Затова и Ви насърчавам да изграждате връзки по между си, да градите отношения, които да развиете и след този хакатон. Защото те ще са сред най-ценният Ви капитал при Вашата реализация в полето на бизнеса.“ – с тези думи се обърна към студентите доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан на Стопански факултет на СУ.

„Изключително съм радостен да се завърна в аудиторията на Технически университет, чийто възпитаник съм и аз. Още повече се вълнувам и от факта, че в тази иницитива другият партньор е Софийски университет, където доразвих своето образование също. А самият AmCham Hackathon ме прави горд от факта, че той е резулттат от идея, дошла от нашите членове в комитет „Човешки капитал и образование“ и се прави в партньорство с тези две висши училища. Нека следващите три седмици бъдат изпълнени с нови знания, добри резултати, приятелства и все пак – забавление за всички Вас.“ – приветства студентите Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, АТК.

Свързани публикации