Анализът «Декарбонизация на българската електроенергетика» е Проект на годината на Американска търговска камара в България

  • Анализът „Декарбонизация на българската електроенергетика“ бе отличен за Проект на годината за 2022 г. на Американска търговска камара в България (АТК).
  • Наградите AmChampion се връчват от 2021 г. на най-активните членове на бизнес-асоциацията, които са допринесли в най-голяма степен за успеха на организацията и за подобряване на бизнес климата у нас.
  • Церемонията бе част от програмата на Благотворителната вечеря по случай Деня на благодарността, която се проведе снощи, 21.11.2023 г.

    Анализът „Декарбонизация на българската електроенергетика“ е Проект на годината за 2022 г. на Американска търговска камара в България (АТК). Този широкообхватен анализ включва три сценария и пакет от препоръки за политики, които подпомагат енергийния преход чрез удачна инвестиционна рамка. Докладът има два варианта, като този от август-септември 2022 г. надгражда първия от януари 2022 г. и дава адекватни предложения за декаробонизация, съобразени с инсталираните технологии, без да фаворизира технологии и взимайки пред вид изискванията за енергиен преход на Европейския съюз.

Статуетки с логото на Камарата и сертификати бяха връчени от Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, на Куинто Ди Фердинандо, директор „Термични централи“ на „КонтурГлобал“ и Иван Цанков, изпълнителен директор, Ей И Ес България – представители на компаниите-лидери на проекта.

През 2022 г. АТК работи по още един значим проект, който бе номиниран за Проект на годината. Това е инициативата Заедно за Украйна (United for Ukraine Initiative), която се създаде в партньорство между Посолството на САЩ в България, Фондация „Америка за България“, Ню Бояна Филм Студио и Американска търговска камара в България. С негова помощ се търсиха работни места и настаняване на избягалите от войната на Русия в Украйна украински граждани.

Церемонията се състоя като част от Благотворителната вечер по случай Деня на благодарността снощи в София Евент Център. Наградите се връчиха пред близо 300 души гости на събитието.

Победителите по категории

Категория „Малки и средни предприятия“ – Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ)

През 2022 г. ДГКВ пое инициативата по темите за върховенство на закона, като адв. Омуртаг Петков предложи и оглави комитет „Върховенство на закона“. Участващите в него компании се ангажираха с мащабно обновяване на Търговския закон, с въпросите за скрининг на чуждестранните инвестиции, както и постави отново публично темата за нуждата от върховенството на закона за бизнеса в България.

В тази категория членуват 137 компании, като останалите номинирани са Американски университет в България, Ейч Ар Кансълтинг Партнърс (победител в предишните 2 години) и Сънфуудс (МакДоналд‘с България).

Категория „Корпоративни членове“ – Фондация „Америка за България“

За поредна година Фондация „Америка за България“ бе сред най-активните членове, които оказват финансова, експертна и стратегическа подкрепа за дейността на Камарата и нейните проекти. Сред най-значимите примери е този, че нейните лидери вдъхновиха и осъществиха инициатива „Заедно за Украйна“ през 2022 г.

В тази категория членуват 68 компании, като останалите номинирани са: Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“ (победител в предишните 2 години), „Адеко“ България,  Менпауър България.

Категория „Големи корпорации“ – КонтурГлобал Марица Изток 3

“КонтурГлобал Марица Изток 3“ бе най-активната компания в комитет „Енергетика и минерални ресурси“ и нейният изпълнителен директор тогава заедно с Ей И Ес България инициираха създаването на доклада „Декарбонизация на електроенергийния сектор на България“, който даде конкретни решения в полза на цялата индустрия с хоризонт за реализация до 2050 г. Което беше от изключителна нужда за всички заинтересовани страни в сектора и страната.

В тази категория членуват общо 117 компании, като останалите номинирани са: Ай Би Ем България, „Дънди Прешъс Металс“ и Ей И Ес България.

За Наградите AmChampion

Идеята за наградите датира от 2019 г. и вече е част от ползите за членовете на АТК.

Целите на наградите включватпублично признание на най-активните и ангажираните от членовете за предходна година. Също така, бидейки награда на общността – инициативата фокусира вниманието върху онези членове, които са били най-активни в дейностите на Камарата. Наградите, базирани на стабилни критерии и проверени данни, изразяват благодарност към всички членове.

Нещо повече, наградите подчертават множеството възможности, които нашата бизнес-платформа предоставя за дейности към общността ни и към българската икономика. Разбира се, подобен проект увеличава разпознаваемостта на Американска търговска камара в България и удовлетвореността на членовете.

За Доклада за декарбонизация на електроенергетиката в България

Докладът има две издания, като втората от август-септември 2022 г. надгражда първата и отговаря на променените икономическа реалност след руската агресия в Украйна.

Първоначално той бе разработен през есента на 2021 г. с цел да бъде представен в началото на 2022 г. След нахлуването на Русия в Украйна, което предизвика геополитическо и икономическа турбулентност и повишаване на цените на енергоносителите, през август-септември 2022 г. АТК актуализира входящата информация и заключенията в него, като го представи пред заинтересовани страни, включени в работата на Комисията за енергиен преход към Съвета за Зелената сделка на ЕС към Министерски съвет.

Докладът си поставя няколко цели: декарбонизация на електроенергетиката на страната, плавно навлизане на новите технологии задекарбонизация съобразено с пазарните и регулаторни изисквания, плавен и справедлив енергиен преход, запазване на устойчивостта и жизнеспособността на енергийната система на България, защита на конкурентоспособността на местната икономика и гарантиране на енергийните доставки за бизнесите и домакинствата.

Проектът бе подкрепен от членове на камарата – AES България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Фондация „Америка за България“, „Асарел-Медет“, Дънди Прешъс Металс България, Енери, ЕВН България, ГЕОТЕХМИН АД, Главболгарстрой Холдинг АД, Овергаз Инк, ИНГ Банк България, Шнайдер Електрик България и Уестингхаус България.

За Американска търговска камара в България 

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 28 години. Тя обединява над 330 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г. Камарата има офиси в София, България и Вашингтон, САЩ.

Доклади 

Свързани публикации