Да подхванем служебния кабинет!

Скрийншот от фейсбук страницата на президента Румен Радев

Въпреки краткото му съществуване, пред него стоят няколко належащи комуникационни теми, по които е добре да се започне работа веднага, за да не прераснат в кризи.С колегите Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации посочваме някои от тях:

1. Нормализиране на отношенията с медиите. Нормални пресконференции, с нормални журналисти, нормални отговори на нормални въпроси. Поставяне началото на нормализация в политическия живот.

2. Пандемията и ваксините. Все още пандемията не е приключила, все още някакви мерки трябва да се спазват, все още относително малък дял хора са ваксинирани. Комуникацията трябва да продължи, особено в частта с ваксините. За да не се повтори ситуацията от миналата есен. Създаване и комуникиране на точни противоепидемични параметри е силно препоръчително.

3. Икономическите мерки. Много компании се оплакват, че не са получили финансиране, въпреки че са били одобрени по някоя мярка. Да се направи проверка и да се комуникира открито каква е ситуацията и какво може да се направи в кратки срокове. Темата за туризма е тежка и изисква незабавно внимание.

4. Финансово състояние. Да се каже ясно какво е положението с държавния бюджет. Вярно ли е, че се подготвя емитиране на 20 милиарда дълг, кой какви средства е раздавал и от къде ги е взел, какво толкова направи БНР, че му отрязаха бюджета, и т.н. Колкото повече официална информация има по темата, толкова по-малко слухове ще има.

5. Комуникации с европейските партньори. Можем само да предполагаме последните дни и месеци какво е излизало като комуникация навън. Колкото по-бързо се установят нормални отношения с европейските институции, толкова по-бързо ще се неутрализират евентуалните оставени капани.

6. Комуникации с институциите. Всички видяхме какво стана с директори и управляващи различни институции и държавни фирми. Бърза открита комуникация с тях може да им вдъхне доверие и да заработят професионално. Все пак, да не забравяме, Главният прокурор на САЩ бе назначен от Тръмп, но отказа да се съобразява с нарежданията му.

7. Последно по изброяване, но не и по важност. Комуникация с масовата публика. Нормализация, връщане към истината и към консистентността на политическите послания. Връщане на уважението към опонента, към истинските лидери на мнение. Най-важното – връщане на уважение към хората. Защото хората са най-важни. И политиците са тяхна функция. А не обратното.

Това е само началото, но е изключително важно от комуникационна гледна точка. За да започне връщане на нормализацията в живота ни.

Свързани публикации