Highland Park представя последното издание в уникалната лимитирана серия, посветена на славни моменти от Първото и Второто българско царство

След огромния успех на всички издания до момента, дестилерията представя и последната бутилка в серията – Highland Park Single Cask България 1230, вдъхновена от битката при Клокотница

Големият успех, с който беше приета първата серия на Highland Park и последвалите две издания, посветени на Второто българско царство, вдъхнови шотландската уиски дестилерия да завърши колекцията с финалното издание – Highland Park Single Cask България 1230. За пръв път специалната бутилка бе представена на ценителите на качественото уиски преживяване снощи в бар Калдо – един от специализираните уиски барове в България.

Highland Park 1230 Single Cask Series е 18-годишно уиски, бутилирано в само 595 бутилки и отлежало в една-единствена бъчва от шери от европейски дъб, първо пълнене. Специално за това издание, Gordon Motion, Master Distiller за Highland Park, записа специално видео за българските почитатели на уискито, в което дегустира Highland Park Single Cask България 1230 и разказва неговата история. Изданието е посветено на битката при Клокотница от 9 март 1230 г., когато българската войска, предвождана от цар Йоан Асен II разгромява армията на Епирската империя, водена от император Теодор Комнин. В ранните часове на 9 март (денят на Свети 40 мъченици) двете враждуващи страни се срещат край река Клокотница – на 10 км. западно от Хасково. За да вдъхнови по-малобройната си войска, Йоан Асен II нарежда пергамента с нарушения от Теодор мирен договор да бъде набучен на копие и вдигнат като боен щандарт. В последвалата битка българският цар проявява военна хитрост, обръщайки в бягство ромеите и франкските рицари наемници. Самият Теодор Комнин пада в плен, заедно със синовете и дъщерите си. В чест на голямата победа, Йоан Асен II заповядва да се изгради църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в престолния град Търново.

Проектът Highland Park Single Cask България, вдъхновен от факта, че България е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си, е уникален в световен мащаб както с тематиката си, така и с факта, че за първи път марката, която се дистрибутира у нас от Кока-Кола ХБК България, пуска на пазара продукти с етикет на кирилица. Единствена по рода си е и връзката между викингското наследство на марката и славните моменти от българската история. Сериите, бутилирани само от една бъчва – Single Cask, са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията. Концепцията първоначално включва серия от 3 колекционерски бутилки, които отбелязват 3 ключови победи на Първото българско царство, но заради големия успех и интереса на колекционерите, с които е посрещната, Highland Park пуска още една серия от три бутилки, посветени на Второто българско царство.

Свързани публикации