ИКЕА България „облича“ розово по повод деня срещу тормоза в училище

Шведският бранд подкрепя каузата на „Ден на розовата фланелка“ като част от усилията си за по-добра среда за децата

ИКЕА България се включи с активна позиция срещу тормоза в училище по повод Деня на розовата фланелка, който тази година се отбелязва на 22-ри февруари. Целта на кампанията, насочена към масовата публика, е да повиши осведомеността за проблема, свързан с тормоза над децата в училище, както и да окаже подкрепа към жертвите на насилие. 

В кампанията си ИКЕА излага на преден план розова серия от продукти – посланици на каузата, под надслов „Положението не е розово“. Като демонстрация на съпричастност, по-рано тази седмица брандът пусна провокиращ пост в социалните мрежи, показващ магазин ИКЕА София, обвит в розови платна. Идеята зад тази творческа концепция е компанията да изрази своята активна подкрепа към децата, които са били жертва на вербален и физически тормоз. В тази връзка ИКЕА приканва хората както онлайн, така и в магазина си, да подкрепят каузата, споделяйки своя снимка с розов акцент с #pinkshirtday. 

Всеки посетител на магазина в София ще може символично да „облече“ розова фланелка, като се снима с поставен върху едно от огледалата стикер във формата на тениска. 

„Включваме се в инициативата „Ден на розовата фланелка“ като част от глобалната мисия на ИКЕА в защита правото на децата да играят и да се развиват в среда, свободна от тормоз и насилие. Розовото заслужава да бъде цвят на щастието, а не причина за агресия. Една розова тениска, аксесоар или раница на пръв поглед няма да окажат голямо влияние върху проблема с насилието, но показвайки съпричастност и поставяйки темата на повърхността, ние бихме искали да насочим общественото внимание и да бъдем мотиватор за промяна“, споделя Йоана Цонева, маркетинг мениджър на ИКЕА България. 

Провокиращата кампания на ИКЕА е част от дългосрочната инициатива на компанията за създаване на по-безопасна среда за децата. Като част от тази мисия, брандът подкрепя програмата на УНИЦЕФ  „Стъпки заедно“, чиято основна цел е превенция на тормоза в училище. ИКЕА България подкрепя програмата още от 2019 г., обзавеждайки специални релакс зони в пилотни училища в България под надслов „За по-добра игра. Заедно.“, където учениците могат да общуват с психолози и професионалисти в сигурна и безопасна среда.

“Съществуват безспорни доказателства за вредите от насилието върху физическото и психичното здраве и развитие на децата, върху способността им да учат и да изграждат отношения с други хора, да бъдат пълноценни възрастни и родители. Вярваме, че стъпка по стъпка и с обединени сили можем да постигнем положителна промяна за децата – СмелиЗаедно!“, каза Мария Янкова, програмен директор „Образование“, УНИЦЕФ България.

Свързани публикации