Вигинтаc Шапокас е новият изпълнителен директор на BILLA България

Кадър от Шофьор на такси (1976), реж. Мартин Скорсезе

В Борда на директорите се завръща и Николай Петров, който управлява BILLA Русия през последните години

Вигинтас Шапокас е новият изпълнителен директор на BILLA България, който пое управлението на компанията от 1 октомври. В Борда на директорите се завръща и Николай Петров, който ръководи BILLA Русия в последните години.

Вигинтас Шапокас има дълъг професионален опит в сферата на търговията с бързооборотни стоки. След дипломирането си в специалност „Политически науки и международни отношения“ в Университета във Вилнюс през 2003 г., започва кариерата си в MAXIMA Grupe в Литва. В продължение на две десетилетия е част от висшия мениджмънт на компанията в различни страни и пазари. От тях, 6 години заема длъжността на изпълнителен директор в България. През 2018 г. той оглавява SuperSol Group – компания, класирана в топ 5 в търговията на дребно в Южна Испания, със 180 магазина и продажби в размер на 650 милиона евро.

Бордът на директорите на компанията се разширява с връщането на Николай Петров на позиция главен оперативен директор. В това свое качество, той ще отговаря за управлението на отдел „Продажби“, „Спейс мениджмънт“ и Технически отдел. Кариерата му в компанията стартира още през 2001 г., а до момента заема длъжността изпълнителен директор на BILLA Русия. Професионалният му път преминава още през позициите на директор „Продажби“ в BILLA България и BILLA Русия, а в периода 2011-2015 г. отново е сред членовете на Борда на директорите в страната.

В управителния борд на компанията, която през настоящия месец отбелязва 21 години на българския пазар, са още Албена Георгиева – главен оперативен директор и Ваня Динева-Странджева – главен финансов директор. В качеството си на главен оперативен директор, Албена Георгиева ще продължи да отговаря за отделите „Управление на категориите“, „Контрол на качеството“, „Импорт мениджмънт“, „Анализ на промоционалните активности“ и „Собствени марки“. Главният финансов директор на компанията от своя страна управлява дейностите на отделите „Счетоводство“, „Контролинг“, „Управление на недвижимата собственост“, „Кеш мениджмънт“, „Правен“ отдел, ИТ и BILLA Сървиз.   Бордът на BILLA България, с подкрепата на целия екип, надхвърлящ 4500 човека в страната, ще продължи своята работа в посока успешно развитие на търговската верига с най-голям брой филиали в страната, с благодарност и към постигнатото от Норберт Мисбрандт. Той бе начело на BILLA в последните повече от две години, а понастоящем ще поеме към нови професионални предизвикателства.

За REWE International AG

От своята централа във Винер Нойдорф REWE International AG управлява не само австрийския си бизнес с търговските марки BILLA, MERKUR, PENNY, BIPA и ADEG, но също и международния ритейл бизнес на REWE Group (Организационно звено Handel International). Чрез марката BILLA компанията е представена в България, Чехия, Русия, Словакия и Украйна; чрез дискаунтъра PENNY – в Чехия, Унгария, Италия и Румъния; чрез IKI – в Литва, и чрез веригата дрогерии BIPA – в Хърватия.

За REWE Group

REWE Group е сред водещите компании в сферата на търговията и туризма в Германия и Европа.

Портфолиото й включва супермаркети и магазини за търговия на дребно на марките REWE, REWE CENTER, REWE CITY, BILLA и MERKUR, дискаунтъра PENNY, както и магазините за строителни материали toom. Компанията управлява и киоски и магазини, предлагащи продукти от първа необходимост (REWE To Go), както и платформите за онлайн пазаруване REWE Lieferservice, ZooRoyal, Weinfreunde и Kölner Weinkeller. Марката DER Touristik обединява туроператорите ITS, Jahn Reisen, Dertour, Meiers Weltreisen, ADAC Reisen, Kuoni, Helvetic Tours, Apollo и Exim Tours, повече от 2 400 туристически агенции (включително DER Reisebüro, DERPART и партньори), хотелските вериги lti, Club Calimera, Cooee, PrimaSol и Playitas Resort, както и директния оператор clevertours.com

BILLA България  е първата международна верига супермаркети на българския пазар, навлязла през 2000г. с откриването на първия си магазин на 5 октомври в София. В класацията на в. „Капитал“ – „Най-големите компании в България“, BILLA България заема 20-о място. Компанията е и сред най-големите чуждестранни фирми у нас.

На Европейските бизнес награди през 2015г. и 2016г. компанията е отличена като „Национален шампион“ в категорията „Екологична и корпоративна устойчивост“, а през 2018г. търговската верига е избрана за „Национален победител“ в категорията „Социална отговорност и опазване на околната среда“. През 2019г. компанията също е отличена като „Национален шампион“ в категорията „Ангажираност към потребителите и пазара“.

Според независимо проучване на швейцарската организация ICERTIAS за 2020-2021г., българските потребители са определили BILLA България като водеща в категориите „Верига за продажби на дребно“, „Отдел за пресни плодове и зеленчуци“, „Отдел за прясно месо“, „Програма за лоялност“, „Отдел за риба и морски дарове“ и „Отдел за деликатеси“.

BILLA България е любима търговска верига на българите в четири поредни години (2016-2019) според резултатите от единствената потребителска класация у нас „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ“. През 2020г. компанията е отличена с награда за любим бранд на българите, както и със своите собствени марки BILLA Brand и BILLA Градини в категориите „Собствени марки“ и „Собствени марки – храни и напитки“.

Веригата е представена в 39 града в страната със 130 магазина. Компанията продължава интензивно да развива своята мрежа от супермаркети.

BILLA въведе успешно и ритейл иновации в магазина си на бул. „България“ в София, превърнал се в образец за качество, свежест, разнообразие и удобство. Само там ексклузивно за страната е представена най-голямата и успешна на австрийския пазар биомарка Ja! Natuеrlich. Компанията успешно стимулира развитието на българското производство, партнирайки си с местни производители в рамките на различни програми за развитие на регионите.

Свързани публикации

Сертификатът COVID Shield гарантира системно прилагане на стриктни мерки за безопасно пазаруване в 105 магазина на Lidl в страната

Лидл България бе първата хранителна верига, получила този сертификат от представителите на TÜV AUSTRIA за България Сертификатът COVID…

Илия Гърков става Изпълнителен вицепрезидент и Главен оперативен директор на „Дънди Прешъс Металс“

Досегашният старши вицепрезидент „Оперативни дейности“ в Европа поема още по-големи отговорности в минната компания Висшето ръководство на канадската…