ИКЕА и Marimekko създават лимитирана колекция, вдъхновена от сауна културата

IKEA и Marimekko се обединяват, за да създадат колекция, вдъхновена от сауна културата и дълбоките й корени в скандинавския начин на живот. Обявяването на колекцията е планирано за март 2023 г.

Сауната е любимо занимание на много хора, но и съществена част от ритуалите за почивка и възстановяване, особено за финландците. През 2020 г. ЮНЕСКО добави финландската сауна култура в своя представителен списък на нематериалното културно наследство на човечеството. ИКЕА и Marimekko ще се потопят дълбоко в тази култура и ще създадат есклузивна колекция, базирана на нейните основни ритуали.

Вглеждаме се едновременно в скандинавския дизайн и в основите от нашата култура на благосъстояние. Чрез съчетаването на богатия опит на Marimekko в създаването на емблематични десени и знанието на ИКЕА за обзавеждането на дома, ние искаме да разпространяваме елементите на тази култура, за да донесем радост в ежедневието на много хора“, споделя Хенрик Мост, творчески лидер в ИКЕА Швеция.

Колекцията ще обединява щастливи противоречия между горещо и студено, просто и смело, закачливо и спокойно. Това e първият път, в който Marimekko проектира набор от десени ексклузивно за колекция с партньорска марка.

ИКЕА и Marimekko споделят силно скандинавско наследство и демократичен подход към дизайна. И двата бранда се ангажират да доставят радост в ежедневието на хората. Заедно избрахме културата на сауната като отправна точка за тази колекция не само заради финландските корени на Marimekko, но и защото отразява няколко от положителните аспекти на скандинавския начин на живот. Сауната  обикновено е мястото, в което хората се отпускат и наслаждават… там, те са себе си“, споделя Ребека Бей, креативен директор на Marimekko.

Планира се колекцията да бъде достъпна през март 2023 г. в магазините на ИКЕА по целия свят.

Свързани публикации