ИКЕА представя втората част от колекцията Nytillverkad, посветена на смелия дух на 70-те и 80-те години

ИКЕА продължава да празнува 80 години богато дизайнерско наследство, като вдъхва нов живот на още емблематични продукти в колекцията Nytillverkad. Втората част от колекцията отдава почит на жизнения и дързък дух от края на 70-те и началото на 80-те години, свързвайки класически дизайни от миналото със стремежите и нуждите на настоящето.

„Наследството на бранда е нещо, с което ИКЕА се гордее, затова и обръща поглед към миналото, като представя най-известните си дизайни, изработени с помощта на авангардни технологии и материали. Колекцията Nytillverkad безпроблемно обединява вечните класики със съвременните стандарти, въплъщавайки простота, функционалност, смелост и закачливост – какъвто е и духът на ИКЕА“, споделя Йохан Ейдемо, мениджър „Глобален Дизайн“ в ИКЕА Швеция.

Продължението на Nytillverkad отдава почит на виталната и дръзка същност на края на 70-те и началото на 80-те години, характеризираща се с ярки цветове, креативност, изпълнени с живот дизайни и смели форми. Това завръщане към миналото насърчава индивидуалността чрез отличителни нюанси и привличащи вниманието скулптурни форми.

Исках продуктите да стоят сами по себе си, като скулптури, които се открояват във всяка стая“, споделя Карин Густавсон, творческият лидер на колекцията Nytillverkad, ИКЕА Швеция. ,,Съживяването на тези дизайни е като отваряне на кутия, изпълнена с нестихващо въображение. Тези епохи са били поле за иновации и като преосмисляме същността им, ние не просто запазваме историята, ние ѝ даваме нов смисъл в нашата съвременност. Nytillverkad празнува дългогодишното наследство на ИКЕА и яркия характер на отминалия век. Колекцията улавя същността на тези години, внасяйки нотка на носталгия и елемент на вълнение“, допълва тя.

Nytillverkad включва различни продукти – табуретки, помощни масички и столове, спални комплекти и аксесоари, предназначени да задоволят нуждите на всеки потребител. Те са създадени от известни дизайнери като Нилс Гамелгаард, Бент Ганцел-Бойсен, Свен Фристед и Инес Свенсон. Дизайните са модернизирани, за да отговарят на съвременните стандарти за материали и производство, като същевременно запазват жизнената и нетрадиционна атмосфера, която характеризира края на 70-те и началото на 80-те години.

Сред някои от най-отличителните продукти  са креслото SKÅLBODA и помощната масичка JÄRLÅSA, и двете – дело на дизайнера Нилс Гамелгаард. JÄRLÅSA, първоначално представена в каталога на ИКЕА през 1984 г. като HOFF, днес е с подсилена сгъваема конструкция. Столът SKÅLBODA черпи вдъхновение от модела JÄRPEN, също създаден за ИКЕА от Гамелгаард в началото на 80-те години. С иновативния си и устойчив дизайн, продуктът осигурява отличен комфорт и стил на достъпна цена, което го прави хит сред по-младите любители на бранда. „Ако дизайнът е добър и следващото поколение все още го намира за модерен, значи сме успели. Мисля, че го постигнахме с този стол и аз съм много горд, четиридесет години по-късно“, отбелязва дизайнерът Нилс Гамелгаард.

Втората част от колекцията Nytillverkad насочва светлината на прожекторите и към SVEDJENÄVA – грабващ окото дизайн, наподобяващ животински лапи, създаден от Свен Фристед. Друга емблема на бранда е легендарният десен NICKFIBBLA от Инес Свенсон, който включва калъфки за възглавници на свежи оранжеви и бели ивици.

,,Вярваме, че вечният дизайн има силата да свързва поколенията. Най-новата ни колекция е свидетелство за тази философия, пренасяйки класически артикули от миналото в настоящето с модерен привкус. Става въпрос за запазване на същността на дизайнерското наследство, като същевременно го преоткриваме през днешните поколения“, завършва Йохан Ейдемо, мениджър „Глобален Дизайн“ в ИКЕА Швеция.

Втората част на Nytillverkad е налична от началото на октомври в магазините на ИКЕА, както и онлайн на ikea.bg.

Повече за колекцията можете да откриете на сайта на ИКЕА: https://www.ikea.bg/collections/nytillverkad

Свързани публикации