Изабел Ван Меле, KBC Group: Банковият сектор трябва да е готов да отговори на технологичните очаквания на своите клиенти

Това сподели ИТ Директорът и Висшият Генерален Мениджър в KBC Group по време на специалната си визита в Технически университет, гр.Варна

Развитието на банковия сектор до голяма степен зависи от иновациите, които компаниите прилагат на локално и глобално ниво. Това сподели Изабел Ван Меле, ИТ Директор и Висш Генерален Мениджър в KBC Group, по време на лекция „Потребителски ориентирани финтех иновации в банковия и застрахователен сектор“ в KBC Collab Space, Технически университет Варна.

За да успеят да отговорят на очакванията на клиентите, банковите услуги следва да развият и надграждат своята политика за иновации. Като пример Ван Меле посочи стратегията за развитие на дигиталния асистент КЕЙТ, който съчетава изкуствен интелект и дълбочинно обучение на алгоритми (т.нар. deep learning). Услугата е създадена през 2020 г. от KBC Bank Белгия, а основната й мисия е да подпомага потребителите, като им предоставя съдействие за банкови и небанкови услуги, сред които: от/блокиране на карти; заявка на потребителски кредит; комунални услуги; заявка на овърдрафт или ипотека, управление на предстоящи вноски;  закупуване на застраховка Гражданска отговорност или винетка и др.

Имаме екип, който анализира потреблението и операциите през КЕЙТ. След това той анализира резултатите и надгражда функционалностите на умната услуга, опознавайки потребителите и техните нужди. КЕЙТ може да бъде наш персонализиран съветник за банкови и извънбанкови въпроси – и го прави по интуитивен начин. Нашата цел е да развием още повече услугата и да я направим по-добра за нашите клиенти, а и не само“, сподели Изабел Ван Меле пред студентите от ТУ Варна.

От юни 2022 г. дигиталният асистент КЕЙТ е достъпен и за българските потребители. Стратегията на Групата включва ангажиране на все повече IT специалисти в гр. Варна, които да бъдат активна част от развитието на проекта не само в страната, но и на други пазари, в които KBC развива своя бизнес. Ето защо Центърът за дигитални технологии, който отвори врати през април 2021 г. в морската столица, както и иновативното пространство KBC Collab в Технически университет, Варна, се превръщат в ключови звена на Групата.

Виждаме голям технологичен потенциал тук в гр. Варна. Благодарение на добре подбраните ни IT професионалисти и мащабната организация в работата, ние сме сигурни, че ще усъвършенстваме продуктите и услугите, които създаваме. Имаме нужда от все повече хора, които да бъдат част от Групата ни – хора, които искат да участват в технологичните ни проекти на глобално ниво“, добави Ван Меле.

Свързани публикации