Излезе романът Дамски гамбит. Чуден подарък, ако добавите и шах.


Книгата на Уолтър Тевис, която вдъхнови едноименния сериал, излиза за първи път на български

Едва преди няколко месеца – през октомври 2020 г. – Netflix пусна минисериала „Дамски гамбит“, който за броени седмици пожъна невиждан успех по света и се превърна в абсолютен хит и най-гледаното шоу на стрийминг платформата в над 60 страни, включително и България. Родните фенове на магнетичната Бет Хармън вече могат да се потопят в оригинала на нейната история, който американският писател Уолтър Тeвис пише преди 38 години.

Книгата „Дамски гамбит“ излиза за първи път на български на 19 март (Издателство Кръг). Преводът е на Борислав Стефанов, а оформлението на корицата с кадър от сериала е на Наталия Чайкина.

Всъщност сюжетът на сериала почти изцяло се придържа към книгата. На 8-годишна възраст Бет Хармън губи майка си в автомобилна катастрофа и попада в дома за сираци Метуен, където според практиката през 60-те години всички деца са длъжни да взимат успокоителни. Тя бързо се пристрастява към малкото зелено хапче.

Един ден в мазето на детския приют Бет случайно попада на чистача господин Шайбел, който играе шах сам. Малката Елизабет моментално е запленена, почти хипнотизирана от играта. Уменията й на дъската се развиват светкавично. Древната игра се оказва страстта на живота й. На 12 години тя бива осиновена от семейство, което обаче се разпада бързо, и момичето отново остава само с майка си. Шахматната кариера на младата госпожица Хармън се развива шеметно, както и зависимостта й към успокоителните и алкохола. В борбата си за оцеляване и щастие, в търсенето на място под слънцето.

Книгата е едновременно потискащо и вдъхновяващо пътешествие, което се поема на един дъх. Ангажиращ и много динамичен, този завладяващ роман за шах, пристрастяване и нотка феминизъм е толкова силно удовлетворяващ, колкото и мат в четири хода.

Шахът има своето място в романа, но то в никакъв случай не е централно. Всеки, който някога се е чувствал изгубен, отхвърлен или подценен, докато подхранва ожесточена, мълчалива надежда за спасение, ще хареса тази книга. Въпреки това шахматни сцени не липсват, подобно на сценария на минисериала.

За книгата Майкъл Ондатджи, автора на Английският пациент, казва: Дамски гамбит е чиста наслада. Препрочитам я през няколко години просто за удоволствие“.

Ефектът „Дамски гамбит“

Седемте епизода на Netflix повишиха търсенето на думата „шах“ в Google до рекордни нива за последните 9 години, а търсенето на шахматни комплекти и аксесоари в eBay скочи с 250%. Едновременно с всичко това минисериалът Дамски гамбит извади от прашасалия рафт едноименния роман на Уолтър Тевис и го превърна в тотален бестселър.

Уолтър Тевис (1928–1984) е писател и университетски преподавател по литература. В творческата си биография има 6 романа и множество разкази, преведени на повече от 18 езика. Освен Дамски гамбит и други творби на Тевис имат извстни филмови версии – Човекът, който падна на земята е заснет през 1976-а с Дейвид Боуи в главната роля, а разказът Мошеникът е адаптиран през 1961 г. с участието на Пол Нюман и Джаки Глийсън.

Най-успешната му книга – Дамски гамбит (1983) – е силно повлияна от личния му опит: самият той играе шах от седемгодишен, а хазартът и алкохолът го съпътстват през целия му живот. Докато Тевис е жив, Дамски гамбит не се радва на гръмък успех. Днес цената на екземпляр от първия тираж започва от 500 долара.

22 лв. от издателство Кръг.

Свързани публикации